0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Rotterdam krijgt 'Zin in het alledaagse' met Peter Henk Steenhuis

Rotterdam krijgt 'Zin in het alledaagse' met Peter Henk Steenhuis
zo 24 oktober 202115:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Peter Henk Steenhuis geeft een lezing over de verschillende vormen van zingeving die hij de afgelopen jaren is tegengekomen. In 'Zin in het alledaagse' komen ook twee inwoners uit de omgeving van Rotterdam aan het woord: Johan Lock en Els Langemeijer. Hij gaat deze middag met ze in gesprek over hoe zij de zin van het leven ervaren in hun alledaagse leven.

  • Entree: 15:00 | gratis | Een coronabewijs (vaccinatie-, test- of herstelbewijs) is verplicht voor toegang tot het theater.
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam

Betekenis geven aan het leven heeft altijd een dimensie die diep is geworteld in de alledaagsheid: zoals bij sporten, muziek maken, een wandeling door de natuur. Peter Henk Steenhuis sprak met gewone, maar altijd bijzondere Nederlanders over hoe zij dit doen. Hij sprak niet over zingeving in theoretische zin, maar verzamelde verhalen over die sleutelmomenten in hun leven. Dit boek bevat indrukwekkende en inspirerende gesprekken over hoe mensen de zin van het leven ervaren in hun alledaagse leven.

Rotterdam krijgt Zin in het alledaagse

Drie jaar geleden begon journalist Peter Henk Steenhuis in dagblad Trouw de rubriek Zin in het alledaagse. Deze rubriek was een vervolg op de jarenlange samenwerking tussen Steenhuis en voormalig Denker des Vaderlands, René Gude.
Samen zochten zij een moderne manier om over zingeving te praten, wat Gude liever ‘zinmaking’ noemde. Na de dood van Gude ontwikkelde Steenhuis een model om op de werkvloer aan de slag te gaan met zinmaking. Dat resulteerde in de boeken Zin in werk, WerkverZetten, en Ambachtelijke zingeving.
Het draait in het werk van Steenhuis telkens om de concrete uitwerking van één uitspraak van Gude: ‘Als je leven prettig aanvoelt, het er aardig uitziet, je begrijpt waar het over gaat en je de doelstelling onderschrijft, dan ben je qua zingeving al een heel eind.’
Je kunt zin maken op je werk. Maar hoe gaat dat in het leven van alle dag? Met die vraag startte Steenhuis in 2019 Zin in het alledaagse, waarvan uitgeverij Ten Have nu een selectie bijeen heeft gebracht in het gelijknamige boek. Zin in het alledaagse; verhalen over hoe het leven betekenis krijgt bevat gesprekken met gewone, maar altijd bijzondere Nederlanders over hoe zij hun leven betekenis geven. Peter Henk Steenhuis sprak met hen niet over zingeving in theoretische zin, maar verzamelde verhalen over de manier waarop zij zin doen, maken, elke dag opnieuw,

In Zin in het alledaagse komen ook twee inwoners uit de omgeving van Rotterdam aan het woord: Johan Lock en Els Langemeijer.

-Lock zag zichzelf ‘officieel’ als een gelukkig mens. Maar naarmate hij ouder werd, kon hij steeds minder zin halen uit de grootse, maar abstracte idealen van een evangelische kerk die God naar beneden wil bidden. Wat nu? ‘Ik moest ‘gewoon’ nieuwsgierig worden naar mijn eigen leven’. Dat blijkt niet zo makkelijk: ‘Omdat ik mijzelf al die voorliggende jaren nooit ‘een authentiek mens’ had gevoeld, kon ik niet beoordelen of ik dat nu ineens wel was.

-Het verhaal van Els Langemeijer vertelt van een ongelooflijke veerkracht: ‘Toen braken er tien jaren van rampspoed aan.’ Els en haar man kregen kanker, en ze verloren hun beide kinderen. ‘Een paar maanden na het overlijden van Tobias zaten Richard en ik aan tafel. We moesten onder onze stolp van verdriet vandaan kruipen, het gevoel van ‘het hoeft allemaal niet meer’ van ons afschudden. Alleen hoe? Er is geen knop.’
Op zondag 24 oktober vertelt Peter Henk Steenhuis over Zin in het alledaagse, en interviewt hij Lock en Langemeijer.

Met medewerking van: Johan Lock, Els Langemeijer en Peter Henk Steenhuis

Uitleg Coronatoegangsbewijs