0

Shortlist Hebban Debuutprijs 2018

Shortlist Hebban Debuutprijs 2018
do 26 juli 2018

Sien Volders, Herien Wensink en Antoinette Beumer maken kans op de Hebban Debuutprijs 2018. Hun debuten werden door een honderdkoppige lezersjury uit twaalf titels geselecteerd voor de shortlist. De Hebban Debuutprijs wordt uitgereikt op zondag 30 september tijdens een groot lezersevent bij ons in de winkel!

Filmregisseur Antoinette Beumer (1962), bekend van producties als Soof en De gelukkige huisvrouw, debuteerde eerder dit jaar bij uitgeverij Lebowski met de, deels autobiografische, roman Mijn vader is een vliegtuig. Een verhaal dat veel parallellen heeft met haar eigen leven. Haar vader zat zelf ruim 30 jaar in een psychiatrische inrichting. Na de plotselinge dood van haar moeder wordt de 40-jarige Eva geconfronteerd met angst. Als ze op zoek gaat naar de oorsprong van deze gevoelens, komt ze erachter dat er hiaten in haar geheugen zijn. Op dit moment werkt Beumer zelf aan het scenario voor de verfilming van het boek. 

 

Noord is de debuutroman van Sien Volders (1983) en verscheen eind 2017 bij Hollands Diep. Met Noord leverde ze een strak gecomponeerd, filmisch verhaal over een jonge zilversmid die vanuit Vancouver naar het uiterste noorden van Canada trekt om daar een levensbepalend besluit te nemen. Sien Volders studeerde kunstgeschiedenis en antropologie. Ze werkt als redacteur en interieurvormgever. Ze is getrouwd met de Vlaamse tv-presentator en komiek Lieven Scheire en woont in Gent. 

 

Theaterredacteur Herien Wensink (1977) specialiseerde zich tijdens haar studie in de literatuur over de Eerste Wereldoorlog en niet verwonderlijk vormt dat de setting voor haar debuutroman Kleihuid, die in januari verscheen bij uitgeverij De Arbeiderspers. In het verhaal komen twee mannen – een Britse officier en soldaat – in 1918 in een Vlaams revalidatieoord terecht. De twee tegenpolen delen een kamer, waar de een van zware verwondingen aan zijn gezicht herstelt en de ander zijn mentale problemen onder ogen moet zien. Een verhaal over verbroedering in onverwachte hoek, van de helende kracht van vriendschap en de bijzondere rol die kunst soms speelt. 

 

Hebban Debuutprijs

De Hebban Debuutprijs wordt voor de derde keer georganiseerd door boekensite Hebban.nl en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De drie debuten werden geselecteerd door een lezersjury bestaande uit zo’n honderd lezers. De twaalf genomineerde titels werden elk meer dan dertig keer gelezen. De shortlist wordt beoordeeld door een eindjury bestaande uit de redactieleden van Hebban en boekverkopers. Juryvoorzitter is Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen.

Over Hebban

Hebban.nl werd opgericht in 2014 en groeide in korte tijd uit tot de populairste boekensite en grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen met 150.000 leden, bijna 100.000 recensies en 1 miljoen lezerswaarderingen. De site trekt maandelijks meer dan 500.000 bezoekers. Sinds 2017 is er ook een populaire boekenapp voor iOS en Android. Zie ook: de mensen achter Hebban.