• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Onze anonieme tipgevers

Loek D. tipt
Berlijnse trilogie van Philip Kerr

Philip Kerr schreef een magnifieke reeks historische thrillers rond de cynische privédetective Bernie Gunther. Vlak na Kerrs overlijden in maart van dit jaar verscheen het dertiende deel van de reeks, Vergeven en vergeten. In 2019 verschijnt het laatste deel getiteld MetropolisDe Berlijnse trilogie omvat de eerste drie delen: Een Berlijnse kwestie, Het handwerk van de beul en Een Duits requiem. De drie verhalen spelen zich af in Berlijn, in respectievelijk 1936, 1938 en 1947. Terwijl de nazi’s steeds meer macht krijgen, ontwikkelt de voormalige politieagent Bernie Gunther zich tot een veelgevraagd privédetective gespecialiseerd in het opsporen van verdwenen personen. Met elke zaak belandt de detective weer in een donkere en hypocriete wereld van geweld, intriges en nazi-complotten. Zijn intelligentie, maar ook zijn sarcasme en zwarte humor helpen hem het hoofd boven water houden. Kerr documenteerde zich zeer goed voor deze thrillers. Via het fictieve personage van Bernie Gunther weet hij verschillende historische gebeurtenissen en figuren te belichten. Die combinatie van historische werkelijkheid en zo’n hard-boiled figuur maken de boeken van Kerr onweerstaanbaar voor mij.

Bekijk dit boek

 

Cecilia B. tipt
Gespleten van Karen Slaughter

De boeken van Karen Slaughter zijn al jaren mijn favoriet. Ze werkt haar personages zeer goed uit zonder dat het soft wordt. En de misdaden in haar boeken zijn altijd erg wreed – zo lees je ze niet vaak bij een vrouw. Echt behoorlijk hard zijn ze, en altijd met veel, heel veel bloed. Gelukkig zit dit ook allemaal weer in haar nieuwste boek, Gespleten, dat ik al kon lezen vlak voor de verschijningsdatum van 12 juni. Het verhaal begint meteen al bloederig. Een man opent het vuur in het restaurant waar Andrea Cooper haar 31ste verjaardag viert samen met haar moeder Laura. Dat er slechts twee mensen omkomen is te danken aan Laura, die de man confronteert en uiteindelijk doodt. Andrea is compleet verbijsterd door het koelbloedige optreden van haar moeder. Ze dacht haar te kennen als zachtmoedige vrouw, tevreden met haar rustige leventje. Terwijl de politie een onderzoek start en een mediacircus losbarst, komt Andrea erachter dat haar moeder zich al bijna 30 jaar schuilhoudt achter een valse identiteit. Laura weigert intussen ook maar iets los te laten over haar schimmige verleden, zelfs wanneer duidelijk wordt dat de schutter het op haar gemunt had. Voor Andrea zit er niets anders op dan zelf op onderzoek te gaan naar wie haar ware moeder is. Of zet ze daarmee juist alles op het spel?

Bekijk dit boek

 

Suzanne H. tipt
Archangel van Robert Harris

Superspannend, deze nieuwe thriller van Robert Harris. En ook nog eens ontzettend leerzaam omdat Harris zich altijd zorgvuldig documenteert. Archangel begint met de historicus Fluke Kelso die naar Moskou reist voor een symposium. Op een avond wordt hij in zijn hotelkamer opgezocht door een oud-bewaker van Lavrenti Beria, een hoge pief ten tijde van Stalins bewind. Een drankgelag ontstaat en de oud-bewaker vertelt over mysterieuze aantekeningen van Stalin, die bij het overlijden van de dictator door Beria ontvreemd zouden zijn. Kelso ruikt een kans: hij is uitgerangeerd als historicus, drinkt te veel, draagt al 20 jaar dezelfde corduroy broek, versleten schoenen en blauwe regenjas – de ‘verlopen Byron’ wordt hij ook wel genoemd. De zaak zou zijn rehabilitatie kunnen betekenen, en ook een einde aan zijn geldzorgen kunnen maken. Maar al snel blijkt hij lang niet de enige te zijn die belangstelling heeft voor de aantekeningen. Kelso’s zoektocht ontaardt in een bloedstollende achtervolging die tot ver in het Noorden van Rusland leidt.

Bekijk dit boek

 

Jan L. tipt 

Gangsterland van Tod Goldberg

Ik houd ervan als boeken een beetje afwijken van wat we gewend zijn. Als ze spelen met het genre waaronder ze vallen. Gangsterland van Tod Goldberg is zo’n boek. Het valt onder het genre misdaad, maar het is tegelijkertijd heel erg grappig. Sal Cupertine, een verdomd goede maffiamoordenaar, doodt tijdens een klus per ongeluk 3 undercover-agenten van de FBI. Het zou het beste zijn als hij uit de weg geruimd wordt, maar de maffia heeft andere plannen met hem: plastische chirurgie en een 6 maanden lange onderwerping aan de joodse Thora. Oftewel: Sal Cupertine wordt omgevormd tot David Cohen, rabbijn van een grote synagoge in Las Vegas. Hilarisch hoe Sal zich zo goed als dat gaat voegt naar zijn nieuwe leven als rabbijn. De Thora wil hij nog wel eens vanuit zijn eigen perspectief uitleggen. Als hij eruit citeert klinkt er af en toe een flard Bruce Springsteen doorheen. Ondertussen laat de maffia hem ook niet met rust: die kunnen de rabbijn goed gebruiken voor hun klussen. En dan wordt hij ook nog eens op de hielen gezeten door een FBI-agent die niet gelooft dat de moordenaar van zijn collega’s dood is... Echt een ontzettend leuk boek!

Bekijk dit boek

 

Leon van V. tipt 
Doodskleur van David Baldacci

David Baldacci schrijft als een TGV. Ideaal vakantievoer. De hoofdpersoon in Doodskleur is Amos Decker waarover Baldacci al meer verhalen heeft geschreven. Het mooie is dat het niet uitmaakt wanneer je instapt. Elk verhaal is afzonderlijk te lezen en na een paar bladzijden zit je er midden in. En dan ben je verslaafd. Dan wil je ook de verhalen lezen van zijn andere hoofdrolspelers. Van John Puller, van Will Robie & Jessica Reel (de beste vind ik), van Sean King & Michelle Maxwell. Gevaarlijk lekker spul wat mij betreft.

Bekijk dit boek

 

Cyrille de B. tipt
De discipel van Hjorth Rosenfeldt

Momenteel ben ik volledig in de ban van de Bergman-kronieken van het Zweedse schrijversduo Hans Rosenfeldt en Michael Hjorth. De serie (waarvan de delen goed los van elkaar te lezen zijn) draait om de forensisch psycholoog Sebastian Bergman die de nationale recherche helpt bij het oplossen van moordzaken. Sebastian is heerlijk onuitstaanbaar, en sinds hij zijn vrouw en dochtertje is verloren bij de tsunami in Thailand, duikt hij voortdurend het bed in met steeds andere vrouwen. In De discipel wordt Bergman gevraagd te helpen bij de zaak rond seriemoordenaar Edward Hinde, die vijftien jaar eerder door toedoen van Bergman in een zwaarbewaakte gevangenis terecht is gekomen. Aan Bergman de taak de moordenaar psychologisch ‘uit te lezen’. Sinds kort worden er namelijk weer vrouwen vermoord op een manier die tot in de kleinste details overeenkomst met de werkwijze van Hinde. Bergman en Hinde zijn aan elkaar gewaagd: beiden zijn hyperintelligent en meesters in de psychologische manipulatie. Er ontstaat een geweldig spannend spel tussen die twee. Nog spannender wordt het wanneer Bergman ontdekt dat het verband tussen de moorden bij hemzelf ligt: de ‘nieuwe’ moordenaar lijkt het gemunt te hebben op alle vrouwen uit Bergmans leven. Niet alleen zijn exen lopen gevaar, maar ook zijn dochter die bij de recherche werkt en niet weet dat Bergman haar vader is. Prachtig om te lezen wat de liefde voor zijn dochter en de angst om haar te verliezen met ruwe bolster Bergman doet.

Bekijk dit boek

 

Rick T. tipt
Surface Detail van Iain M. Banks

Mijn favoriete spannende boek is dit wacky sciencefiction boek: deel 9 uit de 10-delige Culture-reeks van Iain M. Banks. Centraal in de serie staat de beschaving die bekend staat als de Culture (één van de aardigste galactische beschavingen, als je het mij vraagt). We zijn zo’n 20.000 à 25.000 jaar verder in de tijd. Het is mogelijk jezelf te ‘uploaden’: je wordt dan gesublimeerd naar een ander universum. In Surface Detail gebeurt dat met hoofdpersonage Lededje Y’breq. Ze is vermoord en sinds ze is geüpload zint ze op wraak… Erg cool is dat Banks in de hele serie werkt met twee plots: één op het niveau van de mensen en één op het niveau van de ruimteschepen, kunstmatige intelligenties. De mensen hebben nooit helemaal door wat er aan de hand is; de ruimteschepen wel, maar wisselen de info daarover op een wel erg bijzondere manier uit. Het lijkt als of ze roddelen. Awesome! Lees gewoon de hele serie!

Bekijk dit boek

 

Britt G. tipt
The spy who came in from the cold van John leCarré

Ik heb de boeken van John le Carré pas vorig jaar ontdekt, maar inmiddels kan ik niet meer zonder. De geheim agenten die le Carré opvoert behoren tot mijn favoriete fictieve personages. Dat le Carré ten tijde van de Koude Oorlog zelf als geheim agent werkte, is duidelijk terug te lezen in zijn spionageromans. Als geen ander weet hij in beeld te brengen hoe voor agenten van de geheime dienst werkelijk alles betekenis heeft: de manier waarop iemand spreekt, de manier waarop iemand beweegt, een achtergelaten paraplu, voetstappen die buiten klinken… ga zo maar door. En daarbij altijd de vraag: is dit te vertrouwen of word ik er ingeluisd? In The Spy who came in from the cold is het geheim agent Alec Leamas die alles en iedereen nauwkeurig registreert. Leamas werkt al jarenlang ten oosten van het IJzeren Gordijn. Hij verlangt terug te komen naar het westen – ‘to come in from the cold’ – en met pensioen te kunnen gaan. Maar de zaak die zijn laatste zou moeten zijn, doet hem juist belanden in een web van verraad waaruit ontsnappen onmogelijk lijkt. Niet meer te onderscheiden wie nu voor wie een val zet. Niemand is vertrouwen.

Eind dit jaar verschijnt weer een Nederlandse editie van The Spy who came in from the cold onder de titel De spion aan de muur. Het is dan 55 jaar geleden dat het boek verscheen dat de internationale doorbraak van de schrijver betekende.

Bekijk dit boek