• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
do 3 mei 2018

Tips van Susanna: Anthony Burgess, Fernando Aramburu & Joke van Leeuwen

door Susanna Oost | Afdeling Literatuur & Poëzie

Tips van Susanna: Anthony Burgess, Fernando Aramburu & Joke van Leeuwen

1. Anthony Burgess, Machten der duisternis, 2017, Van Oorschot (vertaling: Paul Syrier)
Een roman die ik vorig jaar las en die veel indruk op me gemaakt heeft is Machten der duisternis van Anthony Burgess. De roman verscheen al in 1980, maar werd vreemd genoeg pas 37 jaar later vertaald naar het Nederlands. Het is een ongelooflijk grappig en erudiet boek. De beginscène zegt wat dat betreft al genoeg: de wereldberoemde schrijver Kenneth Toomey, 81 jaar, ligt in bed met zijn schandknaap als de aartsbisschop hem komt vragen of hij mee kan helpen aan de heiligverklaring van paus Gregorius XVII. Wat dan volgt is het levensverhaal van de schrijver, tegelijkertijd een weergaloos portret van de twintigste eeuw. Via Toomey zwerven we van het Londen ten tijde van de eerste wereldoorlog, naar Frankrijk, van fascistisch Italië en Nazi-Oostenrijk naar het Verre Oosten, naar Afrika, de Verenigde Staten, om in de jaren zeventig te eindigen in Tanger en Malta. Alle grote gebeurtenissen komen aan bod, vele grote namen – op cultureel, politiek, literair vlak - passeren de revue. Superieur hoe Burgess al die serieuze thema’s met veel humor beschrijft. Als je dit boek uit hebt wil je nog maar een ding: direct opnieuw beginnen!

2. Fernando Aramburu, Vaderland, 2018, Wereldbibliotheek (vertaling: Hendrik Hutter)
Eén van de beste boeken van dit moment vind ik Vaderland van Fernando Aramburu. Het verhaal speelt rond twee families in een Baskisch dorp, die innig met elkaar bevriend waren totdat de vader van een van de families besluit niet langer belasting te betalen aan de ETA, en na vele bedreigingen vermoord wordt. Het vermoeden bestaat dat de zoon van de andere familie, die zich aangesloten had bij de terreurbeweging, betrokken was bij de moord. Aramburu weet mooi in beeld te brengen hoe het dorp langzaam verscheurd raakt door het Baskische conflict. Subtiel laat hij zien hoe alledaagse handelingen in het dorp uitgelegd worden in termen van loyaliteit. De vele perspectiefwisselingen en sprongen in de tijd maken dat je het boek leest met een enorme vaart. Bovendien geeft het boek stof tot denken. Tijdens het lezen vroeg ik me geregeld af: hoe zoe ik reageren in zo'n situatie? Een boek dat me nog zal blijven bezighouden!

3. Joke van Leeuwen, Hier, 2018, Querido
Een boek waar ik erg naar uitzie om te lezen is Hier van Joke van Leeuwen. Haar vorige roman las ik met veel plezier en haar kinderboeken vind ik ook interessant. Ze heeft een frisse kijk op de dingen en ze weet alles altijd leuk onder woorden te brengen. Bovendien spreekt het thema van Hier me erg aan: een figuur die de grens moet bewaken, en een klein kind dat door en langs alle grenzen heen fladdert.

> bekijk meer tips en boekenlijstjes