0

Tips van Britt: Cusk, Halliday & Marias

Tips van Britt: Cusk, Halliday & Marias
za 3 november 2018

door Britt Grootes | Afdeling Literatuur en donner.nl

Rachel Cusk, 
Kudos
De Bezige Bij
(vertaald door Marijke Versluys)

Met Kudos sluit Rachel Cusk haar bijzondere trilogie af, die begon met Contouren en Transit. Net als in de eerste twee delen volgen we de hoofdpersoon, een schrijfster, aan de hand van de verhalen die mensen aan haar vertellen. Bijna niets krijgen we van de hoofdpersoon zelf te weten, toch geeft Cusk je het idee dat je zeer dicht op de huid van de vertelster zit. Vernieuwend, maar toch ook zeer leesbaar. Ik heb alledrie de boeken verslonden. 

Tekst van de uitgever:
In een vliegtuig luistert een vrouw naar het verhaal van de onbekende passagier naast haar: over zijn werk, zijn huwelijk, zijn dochter en de nacht waarin hij zijn hond moest begraven. De vrouw, Faye, is onderweg naar Europa om interviews te geven over haar nieuwe boek. Eenmaal daar aangekomen spreekt ze met mensen over kunst, familie, politiek, liefde, over plezier en verdriet, en over gerechtigheid en onrecht. Ze praat over zaken die er werkelijk toe doen in het leven. Deze conversaties, de laatste met haar zoon, komen samen in een prachtig, majestueus slotstuk. 

Kudos is, na Contouren en Transit, het laatste deel van Rachel Cusks briljante drieluik waarin ze een even intieme als veelomvattende kijk biedt op het leven in de eenentwintigste eeuw.

Naar het boek

 

Lisa Halliday,
Asymmetrie
Atlas Contact
(vertaald door Lisette Graswinckel)

Zelfs als je niet alle literaire verwijzingen herkent (ik deed het niet), blijft dit boek zeer lezenswaardig. Halliday speelt een interessant spel met fictie en werkelijkheid, en toont daarbij een boeiende blik op machtsverhoudingen in onze huidige maatschappij. Dat een ongelijke machtsverhouding niet per se slecht hoeft te zijn, laat ze mooi zien in het eerste deel van het boek, waarin ze een jonge vrouw laat vertellen over haar relatie met een oudere man. Die man is overigens een soort gefictionaliseerde Philip Roth, met wie Halliday als twintiger een relatie had - boeiend om deze meester van fictie en werkelijkheid een keer in een roman gevangen te zien.

Tekst van de uitgever:
Lisa Halliday licht in haar roman Asymmetrie de wanverhoudingen van onze huidige tijd uit en rekt de grenzen van fictie tot het uiterste op. New York, 2003. Alice, een jonge redacteur met schrijfambities, krijgt een verhouding met Ezra Blazer, een wereldberoemde, veel oudere schrijver. Heathrow Airport, 2008. Amar, een Irakees-Amerikaanse econoom die onderweg is naar zijn broer in Koerdistan, wordt vastgehouden en brengt het laatste weekend van het jaar door in het niemandsland achter de douane. De subtiele connecties tussen deze personages, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, worden langzamerhand onthuld in deze speelse, tedere debuutroman. The New Yorker sprak van een literair fenomeen, en noemde de roman betoverend. In 2017 ontving Lisa Halliday een Whiting Award voor fictie.

Naar het boek

 

Javier Marias, Berta Isla
Meulenhoff
(vertaald door Aline Glastra van Loon)

Een nieuwe roman van Marias. Zijn romans lees ik altijd graag. Ik houd van de zinnen van de auteur: kleine contemplaties over waarheid en herinnering, over taal, over dat wat verborgen gehouden wordt en dat wat zichtbaar is. Bovendien schrijft Marias met de blik van een spion (Marias' romans gaan ook vaak over de geheime dienst): alles wordt tot in de kleinste details waargenomen, en direct van betekenis voorzien.

Tekst van de uitgever:
Berta Isla en Tomás Nevinson ontmoeten elkaar in Madrid en besluiten al snel, jong en verliefd als ze zijn, de rest van hun leven samen door te brengen. Tomás, half-Spaans en half-Engels, vertrekt naar Oxford om te studeren. Daar trekt hij met zijn aangeboren gevoel voor talen en accenten de aandacht van een mysterieuze overheidsinstantie die zijn talent goed zou kunnen gebruiken. Maar Tomás ziet een andere toekomst voor zichzelf en verzet zich tegen deze lotsbestemming. Totdat hij op een dag een stomme fout maakt die gevolgen zal hebben voor de rest van zijn leven, en dat van zijn geliefde Berta. Als hij naar Madrid terugkeert om met haar te trouwen weet hij dat het leven dat ze voor zich zagen, voorgoed verloren is.

In Berta Isla onderzoekt Marías met onfeilbare kennis van de menselijke geest een relatie die gedoemd is tot heimelijkheid, schijn, wrok en hopeloze loyaliteit.

Naar het boek

 

> bekijk meer tips en boekenlijstjes

Meer tips van Britt:
> Augustus 2018: Édouard Louis, Kamel Daoud & Natalia Ginzburg

Britt Grootes
Britt Grootes Afdeling Literatuur en donner.nl

Over Britt Grootes

Britt werkt op de literatuurafdeling en voor de website van Donner, en kan zo doen wat ze het liefste doet: boeken lezen, zich omringen met boeken, over boeken praten, en in boeken verdwijnen.