0

Tips van Josha: monsters van over heel de wereld

Tips van Josha: monsters van over heel de wereld
wo 10 oktober 2018

door Josha Stribos | Afdeling Reizen, Jeugd & Non-Books

Sandra Lawrence & Stuart Hill,
Atlas van monsters
Uitgeverij De Ballon (vertaling: Sabine van Humbeeck)

 

Atlassen zijn sowieso leuk, maar deze atlas is wel erg bijzonder. Het laat zien welke vreemde monsters en geheimzinnige wezens er allemaal bestaan en waar ze vandaan komen.

Extra spannend is dat het boek het resultaat lijkt van een 16e-eeuwse ontdekkingsreis. Maar vele raadsels omringen de Atlas. Wie was de ontdekkingsreiziger? Heeft hij de monsters verzonnen of bestaan ze echt? En wat betekenen die vreemde tekens die op bijna alle bladzijdes opduiken?

Dit boek blijf je doorbladeren. Het wordt steeds leuker zelfs. 

 

Floortje Zwigtman & Ludwig Volbeda,
Fabeldieren
Lannoo

 

Ook een overzicht van mythische en monsterachtige wezens, ook geordend per streek en werelddeel... Toch is dit een heel ander boek dan de Atlas van Monsters (al is het wel net zo bijzonder en door-en-doorbladerverslavend).

Waar de Atlas zo volledig mogelijk wil zijn – met geografische overzichtskaarten en lange lijsten -, kozen Floortje Zwigtman en Ludwig Volbeda juist voor close-ups. Fabeldieren laat je letterlijk de tijd nemen voor de vreemde en wonderlijke wezens. Zwigtmans toelichtingen zijn niet alleen zeer informatief maar ook bijzonder grappig. De illustraties van Ludwig Volbeda vormen verhalen op zich.

Leuk ook dat Volbeda met zijn illustraties er niet voor terugdeinst goed eng te zijn.

 

Kevin Crossley-Holland & Jeffrey Alan Love, 
Noorse mythen
Lemniscaat (vertaling: Margaretha van Andel)

 

Dit is een heel mooi boek. Niet alleen vanwege de prachtige oeroude verhalen die Kevin Crossley-Holland zo meeslepend en spannend naar de huidige tijd heeft weten over te brengen. Maar ook vanwege de illustraties die precies dat mythische en magische vangen – alsof ze zo uit die wereld komen. Beelden en verhalen lijken voor elkaar gemaakt. 

> bekijk meer tips en boekenlijstjes

Josha Stribos
Josha Stribos Afdeling Reizen, Jeugd & Non-Books

Over Josha Stribos

Josha komt al van jongs af aan bij Donner. Op een dag begonnen ze hem daarvoor geld te geven.