0

Tsead Bruinja Dichter des Vaderlands

Tsead Bruinja Dichter des Vaderlands
vr 18 januari 2019

Tsead Bruinja is de nieuwe Dichter des Vaderlands. De 44-jarige Friese Amsterdammer neemt de titel over van Ester Naomi Perquin, die de afgelopen twee jaar het ambt bekleedde. Bruinja, de zevende Dichter des Vaderlands, werd gekozen door een benoemingscommissie van kenners en dichters. Hij zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie.

Bruinja (Rinsumageest, 1974) is volgens de commissie “een dichter die in eerlijke, eenvoudige woorden zowel gevoelig als scherp kan zijn, die een inval of anekdote tot gedicht kan verheffen en rauwheid en lyriek afwisselt”. Bruinja is bovendien “een bevlogen ambassadeur voor de poëzie in de breedste zin: als bloemlezer, performer op podia en in de media, organisator van evenementen en aanjager van kruisbestuivingen met andere kunstvormen. Hij beweegt in zijn vaak geëngageerde dichterschap moeiteloos tussen binnenwereld en buitenwijk – en waar het wel moeite kost, levert dat spannende poëzie op.” De gedichten die Bruinja bij actuele gebeurtenissen zal schrijven worden gepubliceerd in NRC.

Bruinja debuteerde in 2000 als dichter en publiceerde sindsdien twaalf bundels, in het Nederlands én het Fries, zoals zijn tweetalige laatste bundel Hingje net alle klean op deselde kapstôk / Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok (2018). Hij was tien jaar geleden een van de kandidaten voor het ambt van Dichter des Vaderlands, toen de titelhouder nog door een publieksstemming bepaald werd.

Bron: dichterdesvaderlands.nl