0

Uitreiking eerste Jana Beranováprijs aan Peggy Verzett

Uitreiking eerste Jana Beranováprijs aan Peggy Verzett
za 26 oktober 201914:00 - 15:00
georganiseerd door Donner

Woordnacht stelt in 2019 de Jana Beranováprijs in: een nieuwe literaire prijs vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter. De prijs wordt tijdens het festival voor de eerste keer uitgereikt aan Peggy Verzett. Dit programma is vrij toegankelijk.

  • Entree: 14:00 | toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam

Gedichten van Jana Beranová zijn op meerdere plekken te zien in het Rotterdamse straatbeeld en in andere plaatsen. In 2009 en 2010 was ze stadsdichter van Rotterdam. Een bloemlezing van haar gedichten uit zeven bundels, Werkboek, verscheen in 2011 bij Uitgeverij De Geus. Eerder al in 2008 ontving zij de Erasmusspeld voor haar inzet voor de Rotterdamse letteren. De Jana Beranováprijs benadrukt haar betekenis als dichter en haar principiële houding op het culturele en sociale vlak.

Stichting Woordnacht maakte inmiddels op 7 oktober 2019 de winnaar van de eerste Jana Beranováprijs bekend. De prijs is toegekend aan dichter Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Sindsdien verschenen bij Querido Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). De Jana Beranováprijs wordt in Donner uitgereikt aan Peggy Verzett in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, oud-directeur Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, dichters Thomas Möhlmann en Dean Bowen en neerlandica Wilma Scheffers, verbonden aan Festival Winternachten en Festival Woordnacht. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

Foto: Daniel Šperl

Dit evenement is onderdeel van het feestelijke openingsprogramma van Donner.