0

Unieke kans om de Bachbijbel in te zien!

Unieke kans om de Bachbijbel in te zien!
di 6 maart 2018 - zo 18 maart 2018
georganiseerd door Donner

Van 5 t/m 18 maart 2018 (Boekenweek 10 - 18 maart) is de Bachbijbel in te zien bij Boekhandel Donner.

  • Entree: Het speciale inzage-exemplaar is in te zien tijdens openingstijden winkel.
  • Locatie: afdeling kunst & wetenschap

Tevens zal het speciale inzage-exemplaar op 14 maart 2018 door Donner worden getoond in De Doelen, voorafgaand aan en na afloop van de uitvoering van de Johannes Passion door Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra.

Het meest bijzondere document uit Bachs leven is nu beschikbaar als unieke facsimile-uitgave. Een heruitgave die er precies zo uitziet als het origineel. Compleet met eigenhandige aantekeningen van Bach zelf.

Deze Bijbel uit het boekenbezit van Bach, heeft hij intensief gebruikt. Hij onderstreepte passages, corrigeerde fouten, en zette er zelf opmerkingen bij. Het origineel bevindt zich in een bibliotheek in Amerika. De Friese uitgever Van Wijnen heeft er een unieke kunstfacsimile van gemaakt. Drie enorme boekdelen in een fraaie houten kist, in een beperkte oplage, voor liefhebbers van bijzondere Bijbels en voor liefhebbers van de muziek van Bach.

Een uniek Bach-document

Bach als theoloog. Velen hebben het al gezegd: Bach was als componist een Bijbel-uitlegger van de eerste orde. Maar was hij echt intensief met de Bijbel bezig? Deze Bijbel-uitgave levert het bewijs: Bach las en bestudeerde zijn Bijbel intensief, met de pen in de hand. De Bijbeltekst was hem lief: als hij bij het Bijbellezen een tikfout tegenkwam, schreef hij een correctie in de kantlijn. Voor wie de muziek en de mens Bach liefheeft, een unieke aanwinst.

Een gelimiteerde, genummerde editie

Van de Bach-Bijbel worden wereldwijd ten hoogste 1000 met de hand genummerde exemplaren gedrukt. Daarmee is elk exemplaar van de Bijbel uniek.

Bestel met € 700,- korting

De definitieve prijs van de uitgave bedraagt € 5500,00. Tot 01-01-2019 betaalt u echter slechts € 4800,00. Zo wordt aanschaf van deze exclusieve uitgave wel erg aantrekkelijk.

De betaling van deze unieke facsimile uitgave van de Bachbijbel kunt u op de volgende manier afhandelen:

  • U voldoet het gehele bedrag in de winkel contant of met pinpas/creditkaart, waarna u de Bachbijbel binnen 48 uur naar wens bezorgd krijgt of bij Donner kunt afhalen.
  • U doet een aanbetaling van 10% in de winkel, waarna wij u berichten wanneer de Bachbijbel bij Donner voor u klaarstaat; bij afhalen voldoet u het resterende bedrag.
  • Wij sturen u een factuur die u vervolgens voldoet; direct na ontvangst van het bedrag op onze rekening zetten wij uw bestelling in gang - verzenden of afhalen naar wens.
  • U kunt de Bachbijbel ook via onze website bestellen; voorwaarden vindt u aldaar.

 

De Bijbel van Bach
Compleet met eigenhandige aantekeningen van Bach zelf

Bach leefde van 1685 tot 1750, zo’n driehonderd jaar geleden. Een verrassend groot aantal documenten uit zijn leven is bewaard gebleven.

Slechts één document is ons overgeleverd dat voor niemands ogen bestemd was, maar alleen voor Bach zelf. Dat zijn de aantekeningen die hij maakte in zijn Bijbel. Die zag buiten hemzelf wellicht alleen zijn vrouw Anna Magdalena.
De Bijbel was voor Bach geen boek voor de boekenplank, of slechts een bron voor zijn muziek. Bach bestudeerde de Bijbel zorgvuldig. Hij zette strepen onder zinnen, hij maakte opmerkingen in de marge, corrigeerde zetfouten en voegde zelfs ontbrekende woorden uit citaten van Luther toe.

Bijbellezen met Bach
In het werk van Johann Sebastian Bach speelt de Bijbel een centrale rol. Een groot deel van de teksten die Bach op muziek zette is rechtstreeks uit de Bijbel afkomstig. De Bijbel die bij Bach op zijn werktafel lag wordt nu voor ieder toegankelijk. Van deze volstrekt unieke driedelige “Bach-Bijbel” is nu een heel bijzondere zogenaamde facsimile-heruitgave verschenen.
Zo kunt u meelezen met Bach.

De “Bach-Bijbel” is ook bekend als de Calov-Bijbel. Abraham Calovius verzorgde de driedelige uitgave. De Bach-Bijbel is behalve een Bijbel ook een Bijbelcommentaar. Calov voegde aan de Bijbeltekst kanttekeningen en commentaren toe. Daarvoor putte hij uit de werken van Luther.

De Bach-Bijbel is dus niet alleen een uniek emotioneel monument: lezen in de Bijbel die Bach las. Maar ook een directe toegang tot de geestelijke leefwereld van Bach: door deze teksten liet Bach zijn geloof voeden en ondersteunen.