0

V.S. Naipaul 1932-2018

V.S. Naipaul 1932-2018
ma 13 augustus 2018

De Britse schrijver Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, beter bekend als V.S. Naipaul, is op 85-jarige leeftijd overleden. Zijn familie maakte dat bekend, meldt The Guardian. Hij overleed in zijn woning in Londen.

Naipaul ontving in 2001 de Nobelprijs voor de Literatuur "wegens het verenigen van scherpzinnige vertelkunst en een integere, kritische blik in werken die ons dwingen onderdrukte geschiedenissen te zien”.

Zijn vrouw zei na de bekendmaking van zijn overlijden dat hij vredig is gestorven. „Hij was groots in alles wat hij heeft bereikt en overleed omringd door de mensen van wie hij hield. Hij heeft een leven geleid vol schitterende creativiteit en ijver.” De schrijver leed al enige tijd aan de ziekte van Parkinson.

V.S. Naipaul geldt als een van de belangrijkste schrijvers van reisliteratuur in de Engelse taal. In zijn werk is de verwoesting van een beschaving of godsdienst door een andere een terugkerend thema. Hij schreef onder meer A House for Mr Biswas, In a Free State en A Bend in the River.

Naipaul werd in 1932 geboren in Trinidad, maar woonde sinds de jaren vijftig in Engeland. Hij studeerde aan de universiteit van Oxford. De schrijver werd in 1989 geridderd en ontving in 1971 de prestigieuze Man Booker Prize.

Bron: NRC
Afbeelding: Getty Images