0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Carys Davies - West

Carys Davies - West
wo 15 januari 2020

door Hubert van Belois | Donner in de Bieb

Het is het jaar 1815, Cy Bellman gaat op weg. Hij gaat op een onmogelijke zoektocht waar hij – misschien als enige – in gelooft. Hij laat zijn dochter Bess achter die haar vaders route volgt op kaarten en wacht op zijn brieven. Ze gaan beiden hun eigen gevecht aan met de gevaren die ze op hun pad tegenkomen. En hun verhalen komen op een bijzondere manier weer samen.

Mijn literaire ontdekking van 2019. Nu de vertaling van de debuutroman van Carys Davies is verschenen, is het een moment om deze bijzondere literaire ontdekking te delen. Door mijn werk voor uitgeverij Meulenhoff (en De Boekerij) las ik vorige zomer de uit te brengen novelle: West. Wat een feest!

Ik schreef er destijds aan een groep geselecteerde boekverkopers onder andere dit over:

"‘Je snapt en accepteert moeiteloos het verhaal na de eerste keer lezen. Toch was dat voor mij niet genoeg, er bleven steeds nieuwe vragen opkomen. Vragen over de betekenis van dit verhaal, de motieven van Cy. Maar de bewondering over de schoonheid van de taal van dit boek overheerst. Ik lees een boek het liefst zonder kennis te nemen van alle prachtige kritieken, maar dat is bij dit boek niet gelukt. Toch ben ik ervan overtuigd dat ik op mijn eigen oordeel kan vertrouwen: dit is een heel bijzondere schrijfster. En daar wil ik veel meer van lezen.’"

En zo is het gegaan. Naast West schreef Carys eerder twee verhalenbundels van een ongelooflijke schoonheid. Er zijn niet zo heel veel schrijvers waar ik elke geschreven letter van wil lezen. Ik heb dat wat Engelstalige auteurs betreft al 30 jaar met Ian McEwan en daar zijn veel later David Vann en A.M.Homes bij gekomen. En nu dus Carys Davies, wat die in haar verhalen doet verrast en verwondert keer op keer.

 

 Hubert van Belois
Hubert van Belois Donner in de Bieb

Over Hubert van Belois

Hubert van Belois is samen met Jeroen van Broekhuizen verantwoordelijk voor Donner in de Bieb. Hij werkt al meer dan 30 jaar in het boekenvak en organiseerde al vele evenementen rond boeken en auteurs. De meeste memorabele was een bustocht met lezers naar Luik en Eupen voor de presentatie van Onze Oom van Arnon Grunberg.