• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
wo 30 september 2020

Winnaars Gouden Griffel en Gouden Penseel

Winnaars Gouden Griffel en Gouden Penseel

Hiep hiep hoera! Het is Kinderboekenweek. Dat betekent ook dat de winnaars van De Gouden Griffel en Het Gouden Penseel bekend zijn.

Winnaar Gouden Griffel 2020: Uit Elkaar - Bette Westera

De kinderdichtbundel 'Uit elkaar' van Bette Westera is de winnaar van de Gouden Griffel 2020, voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het Jeugdjournaal. 'Uit elkaar', een bundeling van 44 gedichten over het falen van de liefde, is „uniek, treffend en alomvattend”, aldus de jury. Dichteres Westera (1958) is daarmee voor de tweede keer winnaar van de toonaangevendste Nederlandse kinderboekenprijs. In 2015 kreeg Westera de Griffel ook voor haar dichtbundel Doodgewoon. Eerder dit jaar won Uit elkaar ook de Woutertje Pieterse Prijs – een onderscheiding die Westera deelde met de illustrator van het boek, Sylvia Weve.

 

Winnaar Gouden Penseel 2020: Hup Herman - Yvonne Jagtenberg

De kleur van de modder is de kleur van zijn varkensvel, dus het klopt wel dat schrijver en illustrator Yvonne Jagtenberg het prentenboek dat het Gouden Penseel 2020 krijgt, zo begint: ‘Herman het hangbuikzwijn vond het leven best wel fijn.’ Tegelijk wil de wereld meer van hem. De kippen jutten hem op met ‘wedstrijdgedoe’: ‘Elke dag dat gekakel en gekukel over wie de eerste was, de beste.’ Als Herman opstaat om ze op te jagen, raakt hij aan de wandel – op drift, waarna hij zelf ineens de wereld over rent.

De jury koos dit jaar voor eenvoud, voor soberheid. Na Jagtenbergs vorig jaar bekroonde Mijn wonderlijke oom wendde ze zich voor haar volgende prentenboek Hup Herman! tot aardse kleuren en heldere voorstellingen: „Hollandse nuchterheid, humoristisch uitgebeeld in even sobere als effectieve aquarellen”, noemt de Penseeljury dat. Een eenvoudig verhaal ook, maar, zo betoogt de jury, „onder die vrolijke oppervlakte schuilen diepe gedachten en verlangens naar de zin van het bestaan”. Het logge hangbuikzwijn is volgens de jury een „adembenemende hoofdfiguur wiens emoties (verwarring, tevredenheid, vastberadenheid, vermoeidheid) treffend zijn uitgebeeld” – een boek dat „een uitermate goed gevoel oplevert”.

 

Bron nrc.nl