0

Winnaars Gouden Strop en Schaduwprijs 2018

Winnaars Gouden Strop en Schaduwprijs 2018
do 7 juni 2018

De Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, gaat naar 'Enter' van Willem Asman. De Schaduwprijs, de prijs voor het beste Thrillerdebuut, gaat naar 'Over het Spoor' van Eva Keuris.

 

De Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, wordt in 2018 voor de 32ste keer uitgereikt. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten.

'Enter' laat je naar adem happen

In het juryrapport valt te lezen dat Asman een web weeft van plotlijnen. Asman schrijft in een tempo dat je naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Dit doet hij ook met een vleugje verfijnde humor. Trefzeker weet Asman in enkele rake zinnen uitgebalanceerde karakters te schetsen en sferen op te roepen. De eenzaamheid van de hoofdpersoon is ronduit beklemmend.

De andere genomineerden voor de Gouden Strop:

  • Akte van berouw van Chris Houtman (Karakter)
  • Bling Bling 2 – De Zaventemmers van Jan Van der Cruysse (Manteau)
  • Broertje van Michael Berg (The House of Books)
  • Over het spoor van Eva Keuris (Prometheus) 

De Schaduwprijs is een literaire aanmoedigingsprijs, ingesteld in 1997 door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, die jaarlijks in juni, aan het begin van de Maand van het Spannende Boek, wordt uitgereikt aan de auteur van het spannendste Nederlandstalige debuut.

'Over het spoor' zet je op het puntje van je stoel

Eva Keuris was met haar debuut zowel voor de BookSpot Gouden Strop als Schaduwprijs genomineerd. Het juryrapport meldt dat Over het spoor geschreven is in een stijlvast en meeslepend proza, waarin op vakkundige wijze de spanning wordt opgebouwd die de lezer tot het laatst in zijn greep houdt. Ook is de psychologie van de karakters fraai getekend en houdt de schrijver de lezer voortdurend op het puntje van z’n stoel.

De andere genomineerden voor de Schaduwprijs:

  • Een nieuw begin van Angelique Haak (de Crime Compagnie),
  • King Coke van Dannis Kramers (Xander)