• No shipping costs from € 15, -
 • Lists and tips from our own specialists
 • Possibility of ordering without an account
 • No shipping costs from € 15, -
 • Lists and tips from our own specialists
 • Possibility of ordering without an account

Het glanzend zwart van mosselen

Oek de Jong

All bindings and editions

Het glanzend zwart van mosselen

Oek de Jong

Paperback | Dutch
 • Ordered on working days before 23h, dispatched the same day.
 • In stock in our store. Click & Collect possible during openings hours.
€25.00
 • From €15,- no shipping costs.
 • 30 days to change your mind and return physical products

Description

In de autobiografische essaybundel Het glanzend zwart van mosselen beantwoordt Oek de Jong vragen die onmisbaar zijn voor wie dieper wil doordringen in de wereld van deze veel gelezen en bekroonde romanschrijver. Hij is een van de bekendste auteurs van nu. Maar wie is hij zelf, waar komt hij vandaan, wat is zijn achtergrond, wie inspireren hem en wat is de ideeënwereld achter zijn romans? Voor deze monumentale uitgave nam Oek de Jong al zijn essays nogmaals onder handen. Hij voegde een aantal niet eerder gebundelde, cultuurkritische stukken toe en schreef een inleidend essay. De autobiografische essays uit alle periodes van zijn schrijverschap worden gekenmerkt door beeldende kracht, psychologisch inzicht en aandacht voor details. Het glanzend zwart van mosselen laat zien dat Oek de Jong niet alleen romans kan schrijven, maar ook als auteur van autobiografische essays en reisverhalen tot de top behoort.

‘De auteur van het bekroonde Zwarte schuur reflecteert gretig en helder over reizen, kunst, literatuur én het vak van romancier.’ – De Morgen‘De essayist De Jong toont zich in deze indrukwekkende uitgave een tastende beschouwer die de blik van andere kunstenaars en de inhoud van grote verhalen gebruikt om uiteindelijk zijn eigen blik op de wereld (en daarmee die van de lezer) telkens weer iets scherper te stellen.’ – Het Parool‘[Oek de Jong] reflecteert gretig en helder over reizen, kunst, literatuur én het vak van romancier.’ – De Morgen‘Essays die kunst verhelderen en inzicht geven in de denkwereld van Oek de Jong.’ – Nederlands Dagblad‘[B]ewonderenswaardige essays.’ – de Groene Amsterdammer‘De Jong is zelden stellig, nooit belerend in deze teksten die zijn interesses en inspiratiebronnen verraden. Hij vertelt liever dan te betogen, uiteen te zetten, zegt hij in de inleiding. Ik onthoud vooral zijn vermogen om beelden zeer zinnelijk op te roepen.’ – Peter Jacobs, De Standaard‘De grote romanschrijver Oek de Jong laat zich in zijn essays op een allerpersoonlijkste manier kennen, als aandachtig kijker, duider en mysticus die zich niet neerlegt bij zijn pessimistische aard.’ – Trouw‘Dit boek laat je nadenken.’ – De Nieuwe Koers‘De essays in Het glanzend zwart van mosselen nemen je mee op expedities in ruimte en tijd die de verwondering over het raadsel mens trefzeker onder woorden brengen.’ – De LimburgerOek de Jong (1952) studeerde kunstgeschiedenis. Hij was redacteur bij De Revisor en doceerde aan de universiteiten van Leiden en Berlijn. In 1977 debuteerde Oek de Jong met een verhalenbundel. Zijn doorbraak was in 1979 met de roman 'Opwaaiende zomerjurken', waarvoor hij de F. Bordewijk-prijs kreeg, gevolgd door het even succesvolle 'Cirkel in het gras'. In 1993 verscheen zijn novelle 'De inktvis'. De verzameling essays 'Een man die in de toekomst springt', waarvan de tweede vermeerderde druk in 2004 verscheen, werd bekroond met de Busken Huetprijs.

Het werk van Oek de Jong werd onder andere vertaald in Duitsland en Scandinavië; 'Een Kreis im Gras', verschenen bij Piper Verlag in München, kreeg lovende kritieken. In oktober 2002 verscheen de roman 'Hokwerda's kind' die bijzonder goed ontvangen werd. Het werd in België genomineerd voor de Gouden Uil en in Nederland voor de Libris Literatuurprijs. Vertalingen verschenen in Duitsland, Frankrijk en Denemarken.

Oek de Jongs dagboek 'De wonderen van de heilbot' verscheen in 2006. In 2012 verscheen 'Brief aan een jonge Atlas', met zes onbekende, autobiografische teksten uit het begin van Oek de Jongs schrijverschap.

De roman 'Pier en oceaan' uit 2012 stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met de Gouden Uil, de F. Bordewijk-prijs en de Zeeuwse Boekenprijs. In 2013 verscheen 'Wat alleen de roman kan zeggen'. De Jong gaat in dit essay op zoek naar het unieke en het onvervangbare van de roman.

Recentelijk publiceerde Oek de Jong 'Het visioen aan de binnenbaai', dat beschouwd kan worden als het vervolg op 'Een man die in de toekomst springt'. In deze bundel gaat Oek de Jong op zoek naar de bronnen van zijn schrijverschap: verlangen naar nabijheid, drang tot intimiteit, de aantrekkingskracht van het duistere. Hij schrijft over dichters, denkers, schilders en schrijvers van toen en nu met wie hij zich verwant voelt. Zijn laatste roman 'Zwarte schuur' (2019) werd onderscheiden met de Boekenbon Literatuurprijs 2020 en stond op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2020. In november 2020 verscheen 'Het glazend zwart van mosselen', een momentale uitgave van autobiografische essays en reisverhalen en in september 2022 'Een man zonder rijbewijs'.

http://www.oekdejong.nl

Specifications

 • Publisher
  Atlas Contact
 • Edition
  1
 • Pub date
  Dec 2020
 • Pages
  752
 • Theme
  Literary essays
 • Dimensions
  212 x 142 x 47 mm
 • Weight
  934 gram
 • EAN
  9789025465957
 • Paperback
  Paperback
 • Language
  Dutch

related products

En steeds is alles er

En steeds is alles er

Marjoleine de Vos
€15.00
Dylan en wij zonder Amerika

Dylan en wij zonder Amerika

Wouter van Oorschot
€22.50
De schrijver als Samoerai

De schrijver als Samoerai

Alex Boogers
€18.99
Verboden boeken

Verboden boeken

Marjoleine Molenaar
€19.99
Om en nabij

Om en nabij

Yolanda Entius
€24.99
Hard gras 155 - april 2024

Hard gras 155 - april 2024

Tijdschrift Hard Gras
€12.99