• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
za 5 maart 202215:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Abraham Tuschinski, Rotterdammer

  • Entree: 15:00 - 16:30 | gratis - reserveren verplicht
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Abraham Tuschinski, Rotterdammer

Donner organiseert i.s.m. Stichting Tuschinski Rotterdam een benefietmiddag voor de realisatie van een gedenkteken in de stad.

Programma van de benefietmiddag:
  • Inleiding tot het gedenkteken voor Abraham Icek Tuschinski: van idee naar realisatie, bijdrage door Stichting Tuschinski Rotterdam
  • Lezing door Felix Heersink over zijn onlangs verschenen historische roman Abraham Tuschinski’s laatste reis
  • Paul van de Laar, bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis en afdelingshoofd geschiedenis EUR, spreekt over het Rotterdam ten tijde van Tuschinski
  • Awee Prins, filosoof en UHD faculteit wijsbegeerte EUR, sluit de middag af met een korte toespraak: Abraham Tuschinski’s laatste huis

 

Op weg naar een gedenkteken voor Tuschinski in de stad

Wanneer we de naam Tuschinski horen denken we meteen aan zijn beroemde theater/bioscoop in Amsterdam. Dit jaar was het een eeuw geleden dat Theater Tuschinski werd geopend.
Abraham Tuschinski (1886-1942) associëren we niet met Rotterdam. Zeer ten onrechte. Hij woonde en werkte híer, en kwam daarnaast ook in Amsterdam. In die volgorde.

Aan het begin van de vorige eeuw emigreerde de nog geen twintigjarige Abraham Icek Tuschinski uit Polen naar Nederland met het idee zich uiteindelijk in Amerika te vestigen. Dat liep anders: hij bleef hangen in Rotterdam. Eerst werkte hij als vestenmaker en pensionhouder, niet veel later -  zakelijk gesteund door familieleden die ook uit Polen waren overgekomen - als vooruitstrevend cultureel ondernemer. Abraham Tuschinski bezat gedurende dertig jaar een aantal bioscopen en theaters in de stad en drukte in die dagen zo zijn stempel op het culturele aanbod van Rotterdam.
Op 14 mei 1940, Tuschinski’s 54ste verjaardag, werden bij het bombardement zijn bioscopen in het centrum van Rotterdam verwoest, waaronder het Grand Theatre aan de Pompenburg. In 1942 werd hij via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar hij door de nazi’s is vermoord.

Zeventig jaar lang herinnerde niets in de stad aan het leven van deze bijzondere Rotterdammer, totdat er Stolpersteine werden geplaatst voor zijn laatste huis aan de Rochussenstraat – voor hem en zijn verwanten, die op dat adres woonachtig waren en slachtoffer werden van de holocaust. Inmiddels is in de nieuwe wijk Little C een straat naar Tuschinski vernoemd en wordt daar aan de Coolhaven een park aangelegd dat zijn naam draagt. En daarin moet een gedenkteken komen als ode aan deze culturele ondernemer! Een gedenkteken in de vorm van een podium met daarop zijn levensmotto: ‘Niets is onmogelijk!’.

Het gedenkteken is een initiatief van beeldend kunstenaar Anne-Mercedes Langhorst; zij ontwierp het in samenwerking met Han Goan Lim. Het is geïnspireerd op het Grand Theatre, toen het paradepaardje van de stad. Op dat podium werden naast wereldberoemde sterren zoals Josephine baker en naar verluidt Marlene Dietrich ook de Rotterdammer gelauwerd die een bijzondere prestatie had geleverd. Een podium voor iedereen! Zo zal het gedenkteken, de Ode aan Abraham Icek Tuschinski, een plaats worden voor muziekoptredens, voordrachten, diploma-uitreikingen enz. Een plek ook om te gedenken en herdenken.
Inmiddels staan bijna alle seinen op groen om het kunstwerk een plek te geven. Met een brede culturele programmering op en rondom het kunstwerk krijgt het de bruisende, culturele levendigheid die de nagedachtenis van Abraham Tuschinksi verdient. Diverse fondsen hebben een bijdrage toegekend voor de financiering van het gedenkteken. Aanvullende financiële steun is nodig om het gedenkteken in 2022 bij de oplevering van het Tuschinskipark gereed te hebben. 

Wilt u bijdragen aan de realisatie van dit bijzondere gedenkteken? Alle bedragen zijn welkom. Voor het doneren van een vrij in te vullen bedrag kunt u gebruik maken van deze link: https://www.stichtingtuschinskirotterdam.nl/doneren

Bij een donatie van 1000 euro ontvangt u een prachtige met museumglas ingelijste vijfkleurenzeefdruk van het gedenkteken. De zeefdruk kent een gelimiteerde oplage van 56 exemplaren en is gesigneerd door de kunstenaars. https://www.stichtingtuschinskirotterdam.nl/zeefdruk

‘Niets is onmogelijk!’ – Abraham Icek Tuschinski

www.stichtingtuschinskirotterdam.nl

 

meld u aan

(mocht de link bij u niet werken, dan kunt u uw aanmelding sturen aan donnernieuwsbrief@donner.nl )

 

Abraham Tuschinski's laatste reis
Felix Heersink

Op 28 oktober 2021 bestaat het bekende Amsterdamse Theater Tuschinski 100 jaar. Wie was de in een Pools dorp vlak bij Lodz geboren Abraham Tuschinski? De roman Abraham Tuschinski’s laatste reis brengt deze historische figuur (1886-1942) tot leven door de lezer mee te nemen in een deportatietrein op weg naar Auschwitz, waarin de Joodse Abraham Tuschinski zich de existentiële vraag stelt wie hij was, is en nog wil zijn. Daarmee boort dit verhaal een rijke psychologische laag aan van een man die zijn einde nadert en o.a. terugkijkt op zijn Poolse jeugd, waarin de bijzondere band met zijn vader de kern vormt van zijn ambitie om een imperium van filmtheaters te bouwen. Theater Tuschinski en Roxy in Amsterdam en - vrij onbekend - zes theaters in Rotterdam.

Felix Heersink (1961) woont in Nijmegen. Na zijn studie geschiedenis in Rotterdam begon hij met schrijven als reclamecopywriter. Daarna werkte hij in commerciële functies voor de Kamer van Koophandel, NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw en AD. Uiteindelijk koos hij voor het schrijverschap. Eerst als scriptwriter van Engelstalige scenario’s, daarna als schrijver van literaire verhalen, en creëert hij vooral sfeervolle, beklijvende beelden. Inspiratiebronnen zijn voor hem de boeken van F.B. Hotz, I.B. Singer en Graham Swift, evenals de uitspraak van Harry Mulisch: ‘Het gaat er om het raadsel te vergroten.’