• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
za 1 oktober 202214:00 - 15:30
georganiseerd door Donner

Bezoek Oekraïense auteur Andrej Koerkov

  • Entree: 14:00-15:30 | Toegang vrij - zonder reserveren
  • Locatie: Theater Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Bezoek Oekraïense auteur Andrej Koerkov

De grote Oekraïense schrijver Andrej Koerkov bezoekt deze middag Donner. De vertaler van het boek 'Grijze bijen', Arie van der Ent, houdt een interview met Andrej Koerkov; aansluitend signeert de auteur zijn roman.

Grijze Bijen
Andrej Koerkov

In een klein dorp in de Donbas, in het grijze niemandsland tussen loyalisten en separatisten, woont de jong gepensioneerde imker Sergej Sergejevitsj. Na drie jaar oorlog zijn hij en Pasjka, de grote plaaggeest van zijn kindertijd, als enigen in Mala Starogradivka achtergebleven. Verstoken van enig menselijk contact, en onder een constante geweldsdreiging, voelt Sergej zich verantwoordelijk voor zijn bijen. Als de lente nadert, verlaat hij met zijn bijen de ‘grijze zone’, om ze in alle rust van stuifmeel en nectar honing te laten maken. Zijn missie brengt hem in contact met strijders en burgers aan weerszijden van de gevechtslinies: loyalisten, separatisten, Russische bezetters en Krim-Tataren. Sergejs kinderlijke eenvoud en sterke morele kompas werken ontwapenend bij deze ontmoetingen. Maar als hij zijns ondanks toch verwikkeld raakt in het conflict, is het nog maar de vraag of deze kwaliteiten hem, zijn bijen, en zijn land kunnen redden. In Grijze bijen beschrijft Andrej Koerkov de oorlog in zijn land op zo’n unieke, vaak fantasierijke en soms slapstickachtige manier dat zijn roman het karakter van een klassieke tragikomedie krijgt, op het snijvlak van droom en werkelijkheid, met een gelaagdheid die aantrekt in plaats van afstoot. Andrej Koerkov (Leningrad, 1961) is de beroemdste schrijver van Oekraïne. Hij verschijnt regelmatig in internationale media om commentaar te geven over de toestand van zijn land. Zijn werk is in 36 talen vertaald. ‘Een Boelgakov der Laatste Dagen (...) een Oekraïense Murakami.’ THE GUARDIAN ‘Sergej is zowel een oorlogsmoede avonturier als een sprookjesachtige onschuldige. Zijn naïeve blik stelt Koerkov in staat om het hart van een land te raken dat verbijsterd is door crisis en oorlog, maar waar nog altijd menselijkheid te vinden is.’ TIMES LITERARY SUPPLEMENT

Andrej Koerkov (Leningrad, 1961) is de beroemdste schrijver van Oekraïne. Hij verschijnt regelmatig in internationale media om commentaar te geven over de toestand van zijn land. Zijn werk is in 36 talen vertaald.