• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
Boek van de Maand maart 2024

Boek van de Maand maart 2024

Als Boek van de Maand maart 2024 kozen we 'In het oog' van Marijke Schermer.

In het oog is het vierde boek van roman- en toneelschrijver Marijke Schermer. Wanneer bacteriologe Nicola een professionele doorbraak nabij is wordt zij verlaten door haar geliefde. Als reactie stort ze zich op haar werk in het laboratorium en begint zich daarbinnen steeds meer vrijheden te permitteren. Dan ontmoet ze Louis, een man die ze eerst van een afstandje bewondert en met wie ze later een verhouding begint. En ook binnen deze relatie lapt Nicola de regels aan haar laars.

Het boek wordt in de media beschreven als: 'goedkoper dan therapie, en misschien wel doeltreffende' (Trouw) en 'wakkerschuddende literaire therapie en tegelijk een scherpe generatieroman' (NRC). Bij Donner kozen wij In het oog als ons Boek van de maand maart omdat het een indrukkende roman is over zien en gezien worden, in onze meest intieme relaties maar ook in professionele zin. 

In het oog

In het oog

Marijke Schermer

Op een dag krijgt Nicola geen geld meer voor haar bacterie-onderzoek, terwijl ze iets groots op het spoor denkt te zijn. Op min of meer hetzelfde moment wordt ze volkomen onverwacht verlaten door haar geliefde. Dat verlies brengt eerdere verliezen naar de oppervlakte en brengt tevens verloren verlangens bij haar terug. Op drift geraakt hervindt ze de vrijheid. Ze gaat onverstoorbaar door met het kweken van haar bacteriën in een hoek van het laboratorium, en onttrekt zich aan de blik van anderen. Het onderzoek kan een duwtje in de rug gebruiken, en dat duwtje geeft ze dan ook. Ze ontmoet Louis, een man van wie ze volkomen in de ban raakt. Ze bespioneert hem en dringt buiten zijn medeweten zijn huis binnen – een relatie ontluikt. Zowel met Louis als met de leptotrichia animalis in haar laboratorium gaat Nicola haar goddelijke gang en lapt ze regels en normen aan haar laars. In het oog is een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft. Het is een roman over kijken en gezien worden, over bedrog, macht, machteloosheid en verantwoordelijkheid – in relaties en in het werkzame leven. En, bovenal, over de helende kracht van de liefde.

€23,50 - bestel
Marijke Schermer

Marijke Schermer

Marijke Schermer (1975) is roman- en toneelschrijver. Haar roman Liefde, als dat het is stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2020. Haar werk werd onder meer vertaald in het Engels, Duits en Spaans. Voor de Van Oorschot-wandelreeks Terloops schreef zij in 2021 het wandelessay Gods wegen. Ze werkt aan de verfilming van haar roman Noodweer.

Fotocredits: Frank Ruiter