0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Boek van de week: Crosby, Stills, Nash & Young - De Woodstock-generatie

Deze week is het 50 jaar geleden dat het legendarische driedaagse Woodstock-festival plaatsvond. Crosby, Stills, Nash & Young gaven er hun 2e optreden ooit en werden één van de symbolen van de 'Summer of Love'. Als er dan onlangs in de serie 'Rockklassiekers' een boek is verschenen over CSNY en als dat boek dan ook nog eens geschreven is door onze eigen muziek- en geschiedenis-specialist Loek Dekker (wij zijn zo groos als een aap!) dan kan er natuurlijk maar één boek Donners Boek van de Week zijn...

In 1970 staat de LP Déjà vu van Crosby, Stills, Nash & Young maandenlang op nummer 1 van de internationale hitlijsten en hebben hun singles 'Teach Your Children', 'Our House' en 'Ohio' groot succes. De pers betitelt de groep als de Amerikaanse Beatles. De vier hebben een muzikaal verleden uit de tweede helft van de jaren zestig: David Crosby in The Byrds, Stephen Stills en Neil Young in The Buffalo Springfield en Graham Nash in The Hollies. Na hun debuutoptreden op 15 augustus 1969 in Chicago, staan ze de dag erna op het mega popfestival Woodstock. Daar zijn CSN&Y voor het publiek de grote verrassing en begint hun opmars naar het artistieke sterrendom.

De muzikale creativiteit van het viertal is dusdanig groot dat ze einde zomer 1970 starten met soloprojecten. Als de tijd er rijp voor is komen ze opnieuw bij elkaar. Dat blijkt overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker omdat de heren over grote ego's beschikken, die door endemisch drugsgebruik worden uitvergroot. In dit boek volgen we de voorgeschiedenis, groepswerk en soloactiviteiten, de oplaaiende ruzies en ook de, meestal kortstondige, verzoeningen. Crosby, Stills, Nash & Young is het turbulente verhaal van een mythische band, die als geen andere groep gezien kan worden als de belichaming en sound van de Woodstock-generatie.

Loek Dekker (1957) is historicus. Hij schreef eerder de de biografie van Livin' Blues en publiceert op het gebied van de Napoleontische tijd en de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Naar het boek