0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Boekpresentatie: Dát is Pietje Bell!

Boekpresentatie: Dát is Pietje Bell!
zo 12 november 201715:00 - 16:30

Wat bezielde de sociaal bewogen Rotterdammer Chris van Abkoude om begin vorige eeuw een kinderboek te schrijven, waarmee hij bijna alle volwassenen tegen zich in het harnas joeg? 'Pietje Bell' was vanaf de eerste dag enorm populair onder de jonge lezers, net als Van Abkoudes latere roman 'Kruimeltje'. Honderd jaar later behoren deze legendarische kinderboeken tot het literair erfgoed van ons land.

  • Entree: Toegang gratis | reserveren via bibliotheek.rotterdam.nl
  • Locatie: Bibliotheektheater | Centrale Bibliotheek Rotterdam | Hoogstraat 110

In de spraakmakende biografie is het avontuurlijke leven en werk van Chris van Abkoude – vanaf zijn geboorte in 1880 in Rotterdam tot zijn dood in 1960 in de Verenigde Staten – voor het eerst nauwkeurig in beeld gebracht. Het is een meeslepend stuk geschiedschrijving van Oud-Rotterdam, waarbij de biografen het onthutsende beeld schetsen van een bevlogen jonge onderwijzer die door een opeenstapeling van teleurstellingen zijn beroep, zijn geliefde geboortestad, zijn vaderland en uiteindelijk zelfs de ‘wereld der volwassenen’ de rug toekeerde.

Over de auteurs

Jan Maliepaard (Haarlem, 1964) deed 20 jaar intensief onderzoek naar het leven en werk van Chris van Abkoude en reisde daarvoor in de voetsporen van de schrijver naar New York en Californië. Hij ontdekte strikt geheimgehouden nazaten van de schrijver, die hem verder op weg hielpen bij zijn speurtocht. Over het onbekende leven van de schrijver in Amerika publiceerde hij eerder samen met René Zwaap De Vader van Pietje Bell. Voor de filmeditie van Pietje Bell schreef hij een kinderversie van het boek. Daarnaast publiceerde hij over Van Abkoude artikelen in onder andere het Algemeen Dagblad, de VARA-gids en de Groene Amsterdammer. Maliepaard is naast biograaf werkzaam als financieel planner en realistisch kunstschilder.

De Rotterdamse stadshistoricus Jan Oudenaarden (Rotterdam, 1943), studeerde rechten in Rotterdam. Hij schreef tientallen boeken over talloze Rotterdamse onderwerpen, stond aan de wieg van het historisch programma ‘Het Was’ op RTV Rijnmond en was 25 jaar als columnist verbonden aan Radio Rijnmond. In 1993 ontving hij de Laurenspenning vanwege ‘zijn verdiensten op historisch en cultureel gebied voor de stad Rotterdam’, in 2007 gevolgd door de Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam, voor de ‘bevordering van het letterkundige klimaat in de Maasstad’.

Deze boekpresentatie wordt georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Donner en Uitgeverij Kluitman. Na afloop is een exemplaar van het boek te koop.

Bestel tickets>>