Groen natuurlijk! Want wie houdt er nu niet van groen? Van groen(tes) op je bord tot eindeloze wandelingen in de natuur: geniet van vele (lees)tips om je wereld groener te maken. De Groene Week start op maandag 23 augustus. Op deze pagina vindt u boekentips, geselecteerd door onze boekverkopers.
alles wat je kunt doen voor een gelukkige wereld
Hoe creëren we een veilige, stabiele wereld waarin we elkaar een welgemeend happy 2050 kunnen wensen? Dat is de vraag waarnaar Babette Porcelijn nieuwsgierig onderzoek deed. Het happy 2050 scenario is het resultaat; een compleet plan van aanpak voor een veilige planeet, een geïnspireerde crew, een integer beleid, eco-positieve productie zonder verborgen impact, een gezonde economie en gelijke kansen op welzijn voor iedereen.
Babette diept deze fundamenten van geluk uit en legt hun samenhang bloot. Zo ontstaat een helder overzicht van alles waarmee we aan de slag kunnen voor een happy 2050.
€ 26,99
Over Gaia en de representatie van niet-mensen
De Franse filosoof Bruno Latour lanceerde een spraakmakend idee: we kunnen de wereld vanuit het gezichtspunt van andere mensen, dieren, planten en zelfs objecten bekijken door ons ermee te vereenzelvigen. Via rollenspellen is het mogelijk om andere personen en zaken een stem te geven in een theatraal ‘parlement der dingen’. Latours idee, dat zich bevindt op het raakvlak van filosofie en kunst, is vooral aangeslagen in de wereld van de natuurbescherming. Zijn aanpak blijkt zeer geschikt om de ecologische rijkheid te verbeelden en politiek hanteerbaar te maken. In dit boek staan vertalingen van de belangrijkste Franse en Engelse teksten van Latour over het parlement der dingen en de ecologie.
€ 22,50
Adviezen en praktische tips voor een duurzame tuin.
In hetDuurzaam handboek voor de luie tuinier legt Loethe Olthuis, journalist en hartstochtelijk tuinliefhebber, in tien simpele stappen uit hoe je je eigen stukje bloeiende, weelderige natuur creërt. Ze vertelt je bijvoorbeeld waar gratis planten te vinden zijn. Hoe je je tuin klimaatbestendig kunt maken. Welke bloemen de meeste vlinders en bijen trekken en hoe er het hele jaar door kleur te zien is. Waarom je juist een luie tuinier moet zijn, zodat egels, vogels, insecten en andere dieren zich thuis voelen. En ze laat zien hoe je je eigen eettuin of smulbalkon met fruit en groente kunt aanleggen: kruiden in potten zijn al een prima begin.
€ 24,99
Maak van iedere boswandeling een ontdekkingsreis. In deze handige natuurgids leert bestsellerauteur Peter Wohlleben je de geheimen van het bos. Hij helpt je bessen en paddenstoelen te herkennen, vogels te spotten, insecten te inspecteren en bloemen te bewonderen. Op overzichtelijke wijze vind je de belangrijkste kenmerken van flora en fauna, interessante en vaak opmerkelijke details, gepaard met haarscherpe fotografie. Het boek gaat ook in op het bos als ecosysteem en beschrijft de invloed die de mens op haar bestaan heeft. Een gids die bruist van het leven en je op nieuwe manieren naar de natuur laat kijken.
€ 17,50
Koken met wilde paddestoelen, noten en vruchten
Eekhoorntjesbrood, vlierbessen en walnoten: het najaar is de beste tijd om te gaan wildplukken in de natuur! De oogst is gegarandeerd overvloedig. Verse wilde planten zijn zo lekker en bijzonder van smaak dat er geen ingewikkelde recepten nodig zijn om ze klaar te maken!
In Wildoogst laat Elsje Bruijnesteijn zien waar de wilde planten groeien, hoe je ze kunt herkennen en welke lekkere en eenvoudige vegetarische gerechten je ermee kunt maken. Daarnaast lees je ook hoe je bijvoorbeeld inkt uit een inktzwam kunt halen, met een tonderzwam een vuurtje kunt aanmaken of een kastanjeblad als verpakking kunt gebruiken.
€ 23,99
In dit kookboek laat Anna Jones je zien hoe je gerechten maakt die goed zijn voor jou, je portemonnee en voor de planeet. Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken (Kookpan / Koekenpan / Bakplaat / Snel), met ruim 150 recepten voor goedgevulde bakplaten, eenpansmaaltijden en supersnelle doordeweekse diners. Met gerechten als Perzische noedelsoep; Koreaanse pannenkoeken met wortel en sesam; Afrikaanse pindastoofpot; gebakken dahl met zoete aardappel en tamarinde en gekarameliseerde uientaart met halloumi, munt en citroen. En dat alles met toegankelijke en betaalbare ingrediënten en een manier van eten die goed is voor de planeet.
€ 34,99