• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
do 3 maart 2022

De plantenjager uit Leningrad

door Eren Can Korkmaz | Marketing & Contentbeheer

De plantenjager uit Leningrad

Weinig mensen kunnen zeggen dat zij bekend zijn met de Russische botanicus Nikolaj Vavilov, wat opmerkelijk is gezien zijn bijdrage aan de plantkunde. Deze onbekende held werd aan het einde van de 19e eeuw geboren in het tsaristisch Rusland en maakte op vroege leeftijd meerdere hongersnoden mee. Dit allemaal zou Vavilov vormen tot de wetenschapper die hij uiteindelijk werd, één die een einde wilde maken aan voedselrampen.

Een nobel doel waarvan niemand zou denken dat het tegenwind zou ontvangen. De realiteit bleek toch anders, het sovjet-regime koesterde wrok tegen Vavilov omdat zijn vindingen tegenstrijdig waren met de ideologie van Joseph Stalin. Zijn tegenspeler was de pseudowetenschapper Trofim Lysenko, wiens ideeën over erfelijkheid overeenkwamen met het marxistisch gedachtegoed uit die tijd. Waar Vavilov een voorstander was van natuurlijk selectie, geloofde Lysenko dat erfelijke eigenschappen beïnvloed worden door veranderingen in het milieu. Dit laatste bevestigde het denkbeeld van Stalin over het effect van stres op de individu, het zou de volgende generatie resistenter maken.

Terwijl Lysenko lof ontving, werd Vavilov miskend en vervolgd door het sovjet-regime. Dit weerhield onze held er echter niet van om plantzaden uit verschillende werelddelen te verzamelen en één van de eerste zadenbanken in Leningrad te stichten. Vavilov’s leven kent een tragisch einde, maar zijn bijdrage aan de wetenschappen werd ook later door de Sovjet-Unie erkent.

©Jeroen Oerlemans

De plantenjager uit Leningrad is een historische roman geschreven door de Nederlandse wetenschapper Louise O. Fresco. Het verhaal belicht de hoop en wanhoop van een gedreven plantkundige die gepijnigd werd door een totalitair regime. Onlangs ging Louise O. Fresco in gesprek met Marcel Möring over haar nieuwe boek en de huidige situatie in Oost-Europa. Het interview is hieronder te bekijken.

Boekhandel Donner organiseert wekelijks gratis evenementen in haar theaterzaal, bekijk onze agenda op de evenementenpagina.

Bestel ‘De plantenjager uit Leningrad’ op donner.nl als paperback of e-boek. Zo lang de voorraad strekt is er ook een gesigneerde editie van de paperback te koop!