• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
ma 22 mei 2023

De VN-Thriller van het Jaar is 'Vlijmscherpe tranen' van S.A. Cosby

De VN-Thriller van het Jaar is 'Vlijmscherpe tranen' van S.A. Cosby

Van de honderden nieuwe thrillers in de VN Detective- en Thrillergids kregen er acht vijf sterren. Daaruit koos de jury de VN-Thriller van het Jaar. 'Heftig actiegeweld meets progressieve denkbeelden,' zeggen ze over winnaar Vlijmscherpe tranen van S.A. Cosby.

De acht nominaties van dit jaar, door de recensenten voorgeselecteerd via de toekenning van vijf sterren, zijn met genoegen verorberd door juryleden Marijn van der Jagt, Samuel Peperkamp, Arno Ruitenbeek en Anne Versloot.

Verheugd was de jury over de drie Nederlandse schrijvers die de vergelijking hebben doorstaan met recent uitgebrachte vertalingen van internationale grootmeesters. Opmerkelijk is dat twee nominaties zich in het bovennatuurlijke begeven, terwijl horror onder de recensenten niet favoriet is en dit subgenre vaak buiten de selectiecriteria valt. Verder zijn de meeste categorieën vertegenwoordigd: de speurdersserie, de legal thriller, de spionageroman, de actiethriller, de (historische) oorlogsvertelling en het psychologisch doorwrochte misdaadverhaal.
VN-Thriller van het Jaar

Vlijmscherpe tranen van S.A. Cosby volgt twee onorthodoxe actiehelden op hun opmerkelijke wraakmissie. Ike en Buddy Lee, allebei afgeleefd door alcoholmisbruik en een bestaan in de kleine criminaliteit, vinden elkaar als hun zonen, een homoseksueel interraciaal liefdeskoppel, vanwege hun geaardheid gruwelijk worden omgebracht.

Deze vaders hebben hun zonen altijd afgewezen; de vechtkracht waarmee ze de moordenaars te lijf gaan komt voort uit spijt, zelfhaat en machteloos verdriet. Er schuilt ontroering in het ongemak waarmee deze machomannen zich in de gayscene begeven. 'Heftig actiegeweld meets progressieve denkbeelden,' aldus de jury.

Een duizelingwekkend hoog verteltempo, fantastische dialogen en een sprankelende, spitsvondige schrijfstijl vol pareltjes van memorabele zinnen maken dit boek een heerlijke thriller. En niet onbelangrijk: dit is de enige nominatie die de juryleden voortdurend in de lach deed schieten. Een jurylid: 'Als je zo veel humor tegenover al dat keiharde geweld zet, dan houdt dat elkaar in balans.'