0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Debutante Rinske Hillen in gesprek met Thomas Rosenboom over haar debuut 'Houtrot'

Debutante Rinske Hillen in gesprek met Thomas Rosenboom over haar debuut 'Houtrot'
zo 10 december 201715:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Debutante Rinske Hillen en gelauwerd schrijver Thomas Rosenboom gaan met elkaar in gesprek over het debuut van Hillen, en over literatuur. Maria Heiden zal het gesprek modereren.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner

Houtrot - Rinske Hillen

Natuurfilosoof Bram Wenksterman bewoont een pand aan de Amsterdamse Keizersgracht dat al generaties in zijn familie is. In de immense achtertuin liggen zijn voorouders begraven. De fundering moet dringend worden aangepakt en er zit niets anders op dan geld te vragen aan zijn rijke schoonvader. Dat ligt gevoelig, want Wenkstermans vrouw is pas opgenomen in een psychiatrische inrichting en de meningen zijn verdeeld: was dit wel de juiste beslissing? Ondertussen organiseert zijn minnares een verrassingsfeest voor zijn vijfenvijftigste verjaardag. Als zijn dochter Amber voor die gelegenheid naar huis komt, ontdekt ze een voortwoekerend geheim. Het feest blijkt de aanzet tot een dramatische samenloop der dingen.

Houtrot is geïnspireerd op de waargebeurde geschiedenis van een Amsterdams grachtenpand. Een filosofische roman over schuld, verraad en familieloyaliteit. In de strak gecomponeerde plot ontrolt een episch verhaal zich in drie dagen tot een puinhoop.

‘Houtrot zuigt je mee in een onontkoombare verwikkeling. Sober en direct, geestig, met schijnbaar achteloze maar steeds treffende beeldspraken. Op de ultieme momenten even verbluffend als natuurlijk.’ – Thomas Rosenboom

 ©Amaury Miller

Rinske Hillen (1975) studeerde rechten in Utrecht en Cambridge en filosofie in Amsterdam. Houtrot is haar debuut. Haar tweede roman verschijnt in 2018.

 ©lona Aalders

Thomas Rosenboom (Doetinchem, 1956) groeide op in Arnhem, en ging in Nijmegen psychologie studeren. Na drie jaar brak hij die studie af om Nederlands te studeren in Amsterdam. In 1983 debuteerde hij met de verhalenbundel De mensen thuis (1983); daarin staat ook het verhaal ‘Bedenkingen’, dat hij al het jaar daarvoor in De Revisor publiceerde. Al snel volgde de psychologische thriller Vriend van verdienste (1985), die direct na verschijnen in het Duits werd vertaald. Zijn grote doorbraak kwam met de imposante roman Gewassen vlees (1994), waarvoor hij de Libris Literatuur Prijs ontving. Hij had meer dan zeven jaar aan de roman gewerkt, en vijf werkjaren later publiceerde hij Publieke werken (1999) – en opnieuw won hij daar de Libris Literatuur Prijs mee. Het is een unicum, want tot op de dag van vandaag heeft geen enkele andere schrijver die prijs tweemaal ontvangen.

In 2003 verscheen zijn roman De nieuwe man, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Na het Boekenweekgeschenk Spitzen, het pamflet Denkend aan Holland, de verhalenbundel Hoog aan de wind en de roman Zoete mond, verscheen in 2012 De rode loper.