• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
di 28 mei 202420:00 - 22:00uitverkocht
georganiseerd door Donner

Filosofiespecial: Tim Fransen

In onze tijd: leven in het calamiteitperk

  • Entree: UITVERKOCHT
  • Locatie: Arminius debatpodium | Museumpark 3 | Rotterdam | arminius.nl
Filosofiespecial: Tim Fransen

Het leek zo’n vanzelfsprekend idee: de geschiedenis voltrekt zich van belabberd naar beter. Maar als we nu om ons heen kijken zien we een wereld waarin we van crisis naar crisis hobbelen. Volgens Tim Fransen is het tijd dat we afscheid nemen van het liberale vooruitgangsdenken. Want ons geloof in deze vooruitgang onderschat wat er nodig is voor een duurzame democratie. Met hulp van verschillende denkers – waaronder Kant, Camus, Sandel en Nussbaum – zoekt Tim Fransen met ons naar nieuwe fundamenten.

Hoe heeft het vooruitgangsgeloof ons misleid? Welke waarden hebben we nodig? En hoe kunnen we het best handelen in tijden van crisis? Op deze avond ondernemen we een duizelingwekkende zoektocht naar hoop, weerbaarheid en een betere wereld.

Tim Fransen schreef hierover In onze tijd: leven in het calamiteitperk. Op deze boekpresentatie wordt hij geïnterviewd door Frank Meester en zal in gesprek gaan met het publiek. Boekhandel Donner is aanwezig met een boekentafel en Tim Fransen zal signeren.

In onze tijd - Leven in het Calamiteitperk
De afgelopen eeuwen leek de geschiedenis zich te voltrekken van behoorlijk belabberd naar alsmaar beter. De technologische vooruitgang, de menselijke grip op de natuur en de wereldwijde verbondenheid hebben geleid tot een hoogtepunt in termen van welvaart, comfort en levensverwachting. Maar deze ontwikkelingen bleken een schaduwzijde te hebben. Technologische vooruitgang heeft steeds destructievere wapens voortgebracht. De menselijke grip op de natuur heeft geleid tot ecologische ontwrichting. En de hyperconnectiviteit legt niet alleen kwetsbaarheden bloot, maar ook tal van nieuwe manieren om elkaar dwars te zitten. Langzamerhand is onze wereld wankel geworden. Filosoof en cabaretier Tim Fransen onderzoekt ons huidige tijdsgewricht. Hij vraagt zich af: hoe heeft het vooruitgangsgeloof ons misleid. Hoe herstellen we onze maatschappelijke fundamenten? Wat betekent vrijheid nou echt? Maar ook: wat is het belang van een natiestaat in een gemondialiseerde wereld? Met behulp van verrassende denkers neemt hij de lezer op sleeptouw. Om gezamenlijk uit te komen bij nieuwe vormen van weerbaarheid en hoop.

“Glashelder, geestig en zeer schrander. Tim Fransen heeft een bevlogen en belangrijk boek geschreven.” – David Van Reybrouck

 “Lichtvoetig en tot nadenken stemmend tegelijk. Tim Fransen doet een niet-aflatend beroep op ons betere ik. En hij heeft nog gelijk ook.” – Sheila Sitalsing

“Een verrassend en hoopvol perspectief op de tijd waarin we leven. Ambitieus en overtuigend.” – Alexander Klöpping

“Een must-read voor iedereen die in vrijheid en democratie gelooft.” – Peter Pannekoek

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius en boekhandel Donner.