• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
vr 22 juli 2022

George Orwell en het totalitarisme

door Eren Can Korkmaz | Marketing & Contentbeheer

George Orwell en het totalitarisme

Als journalist rapporteerde Eric Arthur Blair (pseudoniem George Orwell) over de Spaanse Burgeroorlog. Gedreven door een sterke afkeer van het fascisme besloot Blair mee te vechten aan de kant van de republikeinen. Zijn ervaringen tijdens de oorlog inspireerden hem om te schrijven over de gevaren van het totalitarisme.

Gedurende zijn leven beoefende George Orwell verschillende beroepen, zo werkte hij als essayist voordat hij in Spanje als soldaat vocht. Kennis over het leven van Orwell biedt meer inzicht in zijn beweegredenen voor het schrijven. Zijn boeken behandelen verschillende onderwerpen en thema’s, maar tijdens zijn laatste jaren stond het gevaar van het totalitarisme centraal.

Hoewel hij geboren was in Brits-Indië, verhuisde Orwell tijdelijk naar Engeland om te studeren aan de Eton College. Hier kreeg hij les van Aldous Huxley, de bekende auteur van Brave New World. Het is moeilijk om te zeggen wat Orwell van zijn schoolperiode vond, maar in 1922 stopte hij met het academische leven en reisde naar Burma.

Eton College, waar Orwell les kreeg van Aldous Huxley

Tijd in Burma

Eenmaal aangekomen in Burma ging Orwell in dienst van de Indian Imperial Police. Het was tijdens zijn carrière bij de politie dat zijn opvattingen over het imperialisme veranderde. Een gevoel van schaamte overheerste Orwell en hij keerde terug naar Engeland na het indienen van zijn ontslag. Zijn morele bezwaren over het imperialisme legde hij op papier vast in Burmese Days. Het boek gaat over een Engelsman die zich niet thuis voelt in het kolonistenmilieu en hierdoor vereenzaamt. Het is duidelijk dat Burma invloed had op zijn politieke opvattingen; eenmaal in Engeland identificeerde Orwell zich als anarchist.

Aangekomen in Europa streefde Orwell een journalistieke carrière na, maar dit verliep niet naar wens. Noodgedwongen werkte hij in restaurants als bordenwasser om te overleven. Het zware leven van dak- en thuislozen legde hij vast in zijn eerste gedenkschrift Down and Out in Paris and London. Hierin schreef hij over de armoede die zelfs in wereldsteden zoals London en Parijs plaatsvondt en het pijnlijke bestaan van een vagebond. Vanwege zijn situatie nam Orwell het in tekst op voor zijn lotgenoten, zo schreef hij over het leven van arbeiders in de steenkoolmijnen van Lancashire en Yorkshire in The Road to Wigan Pier. Na deze periode noemde Orwell zichzelf een socialist. 

De Spaanse Burgeroorlog

In 1936 reisde Orwell naar Spanje om te rapporteren over de burgeroorlog, maar sloot zich aan de POUM vanwege zijn politieke opvattingen. Hij vocht op meerdere fronten, maar was noodgedwongen afscheid te nemen van Spanje na een schermutseling in Barcelona. Aan de kant van de republikeinen ontstonden volgens Orwell te veel conflicten. Na de oorlog keerde hij zich ook tegen de communisten en de Sovjet-Unie. Homage to Catalonia bevat zijn memoires over de Spaanse Burgeroorlog.

In Guernica toont Pablo Picasso de gevolgen van een bombardement tijdens de Spaanse Burgeroorlog

Terugkeer naar Engeland

Terug in Engeland schreef Orwell zijn eerste bestseller, Animal Farm. Het bekende verhaal over een groep boerderijdieren die na een revolutie de macht overnemen. Het verhaal van Animal Farm is natuurlijk een allegorie voor de Sovjet-Unie en bevat Orwells opvattingen over onder andere Joseph Stalin. Maar omdat de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk bondgenoten waren tijdens de Tweede Wereldoorlog, verliep de publicatie van Animal Farm niet soepel. Vanzelfsprekend is dat Animal Farm niet in de Sovjet-Unie gepubliceerd werd, maar ook in het Westen raadden overheden uitgevers aan om het boek niet te publiceren. Destijds heerste de angst om de Sovjet-Unie als bondgenoot kwijt te raken. Orwells kritiek op de Sovjet-Unie stopte niet na Animal Farm.

"All animals are equal, but some are more equal than others"

In zijn meesterwerk Nineteen Eighty-Four schetst Orwell een beeld van een dystopische toekomst waarin waarheid niet langer bestaat. Angst, haat en paranoia overheerst de cultuur en men leeft in een surveillancestaat. Zoals eerder vermeld kreeg Orwell les van Aldous Huxley, die ook een dystopisch boek schreef. Het is opmerkelijk dat beide auteurs een negatief beeld van de toekomst schetsen die wel sterk van elkaar verschillen.

"Big Brother is watching YOU!"

Na de publicatie van 1984 overleed Orwell aan de gevolgen van tuberculose op 21 januari 1949 op 46 jarige leeftijd. Hij leefde niet lang genoeg om de populariteit en het succes van zijn boek te kunnen zien. Orwells turbulente leven vormde de inspiratiebron voor zijn bibliografie, die zeer divers is en bestaat uit essays, novelles, romans en pamfletten. Men rekent hem ook als een van de eerste  participerende journalisten, vanwege zijn verblijf Lancashire en Spanje. Een interessante schrijver wiens persoonlijke ervaringen de leidraad vormde voor de verhalen die hij schreef.

De boeken van George Orwell zijn in het Engels en Nederlands beschikbaar op zowel onze website als fysieke winkel. Voor Nederlandstalige boeken die direct vanuit onze leverancier worden verstuurd geldt: Op werkdagen voor 23:00 besteld, dezelfde dag verzonden. Voor boeken en cadeau-artikelen die vanuit onze winkel worden verstuurd geldt: Op werkdagen voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden. Voor meer informatie over onze levervoorwaarden kunt u onze FAQ pagina bekijken. Of bezoek onze boekhandel aan de Coolsingel. De openingstijden die wij hanteren kunt u hier bekijken.