0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Homegoing - Weg naar huis

Homegoing - Weg naar huis
vr 7 april 2017

door Maritza Dubravac | Afdeling Literatuur & Poëzie

Onlangs verscheen het debuut van de Ghanees-Amerikaanse Yaa Gyasi, een indrukwekkend verhaal over halfzussen Effia en Esi, die apart van elkaar opgroeien in het Ghana van de achttiende eeuw. Effia trouwt een Engelsman en betrekt het Cape Coast Castle, een slavenfort. Esi wordt gevangengenomen en als slaaf verscheept naar de VS.

In de hoofdstukken die na dit begin volgen, maken we een reis door 300 jaar Ghanese en Amerikaanse geschiedenis. De vorm die Gyasi heeft gekozen is bijzonder, de 14 hoofdstukken, die elk een moment in een volgende generatie van zowel Effia als Esi’s familie beschrijven, lezen als korte verhalen die onderling met elkaar verbonden zijn. Dit alles om een groter geheel te beschrijven: het verhaal van twee generaties

Gyasi’s stijl is meeslepend en to the point. Elk hoofdstuk is niet meer dan 30 pagina’s, toch slaagt ze erin om grote historische gebeurtenissen (slavernij, stammenstrijd, de great migration) te verweven met zeer persoonlijke verhalen over gewone mensen die je raken. Een voorbeeld hiervan is het verhaal van een huwelijk tussen de Afro-Amerikaanse Willie en haar lichtere, bijna witte man, dat door het racisme waar ze mee te maken krijgen, geen stand kan houden. Wit en zwart mogen niet met elkaar mengen.

Weg naar huis is een prachtige roman, dat belangrijke thema’s als slavernij, familie, trauma, racisme, kolonialisme en nog zo veel meer behandelt. Het is nog indrukwekkender als je je bedenkt dat Gyasi (1989) slechts 19 was toen ze aan dit project begon. Ze heeft een belangrijk en bovenal goed boek geschreven dat het verdient om gelezen te worden.

Maritza Dubravac
Maritza Dubravac Afdeling Literatuur & Poëzie

Over Maritza Dubravac

Maritza heeft literatuurwetenschap gestudeerd. Ze host bij Donner de Young Adult Book Club en schrijft recensies voor Hebban.nl. Verder leest ze, en leest ze, en leest ze...