• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
vr 16 september 202217:00 - 18:30
georganiseerd door Donner

Interview & optreden. Tim Knol over zijn nieuwe boek/CD/LP 'Lichtjaren beter'

  • Entree: 17:00-18:30 | toegang vrij - zonder reserveren
  • Locatie: Theater Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Interview & optreden. Tim Knol over zijn nieuwe boek/CD/LP 'Lichtjaren beter'

Vrijdag 16 september wordt Tim Knol in het theater van Donner geïnterviewd door Roel van Diepen over zijn nieuwe boek 'Lichtjaren beter'. Aansluitend geeft hij een optreden en zal hij zijn boek CD/LP signeren. Dit evenement wordt georganiseerd i.s.m. Velvet Music Donner.

‘Sam’s leaving town, he lost control, he tried to live his own rock and roll,’ zong Tim Knol in de hit ‘Sam’, die in 2010 zijn doorbraak naar het grote publiek betekende. Hij tourde sindsdien zowel solo als met The Miseries en Blue Grass Boogiemen eindeloos door het land. Geruisloos eiste het muzikantenleven in de tussentijd zijn tol, tot Tim plots een jongen in de spiegel zag die zelf de controle kwijt was.
In het boek Lichtjaren beter kijkt Tim in gesprek met Nico Dijkshoorn terug op het afgelopen decennium. Een verhaal over jezelf heruitvinden, inspiratie, over levenslust, vriendschap, en vooral over muziek. Met foto's uit Tims privéarchief en speciale liner notes bij alle teksten van zijn nieuwe album Lightyears Better.

Tim Knol voelt zich beter dan ooit. Fit en fris. En daar hoort een plaat bij. Lightyears better. Een album over verandering. Als een verslag van de afgelopen periode waarin Tim het roer omgooide en zichzelf opnieuw uitvond.En hoe klinkt dat? Gelukkig gewoon zoals je van Tim Knol gewend bent. Old skool Knol. Same sound, different suit. Amerikaans georiënteerde muziek dus:als Young, Petty, Sexsmith, Dylan, Tweedy. Ambachtelijke songs met een goed verhaal.

In het titelnummer van zijn nieuwe album Lightyears Bettter zingt Tim Knol(32) de regels ‘I was travelling at the speed of sound/but now I’m lightyears better’. Het is zo’n regel die je meteen hard meezingt, in een liedje dat je vanaf de eerste tonen bij de lurven pakt. De warme akoestische sound blijft na dit openingsnummer op de rest van het album nagloeien. Is Tim Knol echt zoveel beter geworden, zoals het tegelijk met het album door Thomas Rap uitgegeven boek Lichtjaren beter suggereert? Nee, natuurlijk niet. Vanaf zijn eerste album met de hitsingle Sam (2010) was het al duidelijk dat de Nederlandse popmuziek met de toen nog maar 20-jarige Knol een buitengewoon talent rijker was.De platen die hij sindsdien uitbracht met zijn eigen band of de Bluegrass Boogiemen lieten horen dat Knol zich muzikaal en tekstueel knap verder ontwikkelde. Maar het vele spelen eiste ook zijn tol. Het roer moest om, Knol ging gezonder leven, veel wandelen, hij viel veertig kilo af en schreef ondertussen de mooiste liedjes uit zijn loopbaan.Het hele verhaal en nog veel meer staat in het met mooie foto’s verluchtigde boek waarin interviewer Nico Dijkshoorn steeds de juiste vragen stelt. Na lezing krijgen alle liedjes nog meer diepgang maar ze kunnen ook uitstekend op zichzelf staan. Schitterend is bijvoorbeeld die schurende elektrische gitaar in The Lone Mile, ontregelend en bijtend op een manier zoals Nels Cline dat zo knap kan in de liedjes van de band Wilco. De sfeer op Lightyears Better doet regelmatig denken aan hun album Sky Blue Sky en Tom Petty’s Wildflowers. Allemaal helden van Knol, zo blijkt uit zijn boek, maar zo dicht als op zijn fraaie nieuwe album benaderde hij hun niveau nog niet.

Ga naar Velvet Music Donner

foto Tim Knol: ©Bob Kemper