0

Jeroen Tipt: Het Amusement, De Val en 't Hooge Nest

Jeroen Tipt: Het Amusement, De Val en 't Hooge Nest
za 20 april 2019

door Jeroen van Broekhuizen | Afdeling Literatuur

Het Amusement (Brecht Evens)

Uitgeverij Oogachtend

35 euro is geen geld voor deze graphic novel of beeldroman. Je leest het niet in een paar dagen uit, iedere pagina die je omslaat moet je rustig op je in laten werken. Geen gewone strip met kaders en tekstballonnen maar een sieraad voor de ogen. Drie jonge mensen in de grote stad die elkaar op een zwoele zomernacht kruisen. 'Wat ik wil vertellen zit tussen de regels en de tekeningen moeten de lezers af en toe doen fronsen, de lezer moet een geurtje oppikken en dichterbij komen'. 

tekst van de uitgever

Drie twintigers. De exuberante, paradijselijke grootstad ligt aan hun voeten. Maar Rodolphe zit opgesloten in zijn hoofd, Jona wordt ingehaald door zijn kwalijke reputatie en Victoria wordt beteugeld door een cordon bezorgde vrienden. In deze pulserende mozaïek kruisen ze elkaar, in taxi, restaurant en discotheek, één zwoele zomernacht lang.

Naar het boek

 

De Val (Matthias M.R. Declerq)

Uitgeverij Manteau

Je hoeft niet van wielrennen te houden om weggeblazen te worden door dit boek. Het boek gaat over vijf jonge mannen die elkaar ontmoeten langs het jaagpad van de Schelde. Zij dromen van een carrière als beroeps wielrenner. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri de Fauw, Bert de Backer en Kurt Hovelijnck. Wanneer je de namen googelt weet je hoe het afloopt maar dat is niet erg want het boek leest als een racefiets vol tragiek, heroïek en met veel emoties als de koers zelf. Zelden heeft een boek mij zo geboeid terwijl je weet hoe het afloopt.

tekst van de uitgever

Vijf jongens ontmoeten elkaar bij toeval in de loop van een paar jaar, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren één voor één een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Maar het leven blijkt harder dan de droom. Wat hen ooit samenbracht, de koers, rukt hen ongenadig ook weer uit elkaar. 'De val' is geen inktzwart boek, maar reconstrueert op indringende wijze het soms grappige, soms tragische, maar altijd realistische relaas van vijf jonge renners. Een groots verhaal over wielrennen, maar nog meer over vriendschap en volwassenwording.

Naar het boek

 

't Hooge Nest (Roxanne van Iperen)

Uitgeverij Lebowski

Aangrijpend verhaal. Roxanne van Iperen koopt een huis in Het Gooi en vindt spullen op verborgen plekken in het huis. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt een geschiedenis dat vertelt moest worden. Twee Joodse zussen ten tijde van de tweede wereldoorlog, de ene zus vertrouwt niets van de Duitsers terwijl de ander denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. Alles klopt in dit boek, terwijl het niet een droge opsomming van feiten is geworden maar het leest als een adembenemende en spannende roman.

tekst van de uitgever

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank.'t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Naar het boek

Jeroen van Broekhuizen
Jeroen van Broekhuizen Afdeling Literatuur

Over Jeroen van Broekhuizen

Jeroen werd bij Donner aangenomen met de zonsverduistering. Sindsdien is hij het zonnetje in huis.