0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Bert Keizer houdt een lezing over zijn essay 'Voltooid - Nieuw licht op een zelfgekozen dood'

Bert Keizer houdt een lezing over zijn essay 'Voltooid - Nieuw licht op een zelfgekozen dood'
za 17 maart 201814:00 - 15:30
georganiseerd door Donner

'Voltooid' van Bert Keizer is onderdeel van de essayreeks 'Nieuw Licht', waarbij Nederlandse denkers een klassiek geworden essay naar de hedendaagse wereld toe trekken om te zien hoe houdbaar de ideeën zijn. Arts en filosoof Bert Keizer herleest als ervaren stervensbegeleider Hume's Over zelfdoding en werpt nieuw licht op de praktijk en de theorie van een vrijwillig levenseinde. Keizer schreef de bestsellers 'Het refrein is Hein' en 'Onverklaarbaar bewoond'.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 119 | Rotterdam

Voltooid - Nieuw Licht op een zelfgekozen dood | Bert Keizer

We kenden al de luxe van een lang, zorgeloos leven na ons pensioen, nu willen we ook de luxe van een korte, pijnloze dood vóór de aftakeling. De Schotse filosoof David Hume pleitte al in de achttiende eeuw voor het recht op een zelfgekozen dood. We hebben evenveel recht op zo'n einde als op de vrijwillige keuzes ín het leven. 'Ik dank de voorzienigheid, niet alleen voor het goede dat ik reeds heb ontvangen, maar ook voor het vermogen dat ik bezit om aan het kwaad dat me bedreigt te ontkomen.' Hoe logisch dit ook klinkt, het gebruik van 'voltooid leven' als argument om er een eind aan te maken heeft grote gevolgen voor ons idee van een waardevol leven.

Bij elk deel van Nieuw licht vinden er twee debatten plaats over het desbetreffende onderwerp in het bijzijn van de auteur, Coen Simon en Frank Meester en een aantal belanghebbende gastsprekers.

Bert Keizer studeerde filosofie aan de universiteit van Nottingham en geneeskunde in Amsterdam. Hij werkt voor de Levenseindekliniek. In 1994 debuteerde Keizer met Het Refrein is Hein. Hij schrijft columns voor Trouw, Filosofie Magazine en Medisch Contact.