0

Lezing door Erik Scherder over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen

Lezing door Erik Scherder over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen
zo 28 mei 201714:00 - 15:30
georganiseerd door Donner

Boeiende wetenschap wordt afgewisseld met unieke casestudy’s. Erik Scherder, de meest bevlogen professor van Nederland, vertelt zoals alleen hij dat kan: met vaart, vaardigheid en een groot inlevingsvermogen.

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Donner podium

Singing in the brain
Over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen

Erik Scherder speelt viool. Hij kan er nog niet veel van, maar het oefenen en het bezig zijn met muziek stimuleert zijn hersenen. Hij wordt er fit van – en gelukkig. Muziek, op wat voor manier dan ook beleefd, professioneel of zomaar, passief of actief, kan wonderen doen. In Singing in the brain beschrijft Scherder hoe.

Een aantal bijzondere mensen komt voorbij: de violist die een aardbeving overleefde, het meisje dat uit een coma ontwaakt door haar lievelingsmuziek, de verlamde gitarist die componist werd, de eeneiige tweeling die geen melodie kan volgen maar ritmisch geniaal is.

Waarom wordt een liedje een hit? Waarom houden we van droevige muziek? Dit boek beantwoordt alle vragen over hersenen en muziek.

Boeiende wetenschap wordt afgewisseld met unieke casestudy’s. De meest bevlogen professor van Nederland vertelt zoals alleen hij dat kan: met vaart, vaardigheid en een groot inlevingsvermogen.

 

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Ard Schenk en Dick Swaab geeft hij lezingen door het hele land. Hij is bekend van de Universiteit van Nederland en van De Wereld Draait Door. Zijn vorige boek, Laat je hersenen niet zitten, was met 65 000 verkochte exemplaren een bestseller.

‘In Laat je hersenen niet zitten slaat Scherder een mooie brug tussen zijn enorme kennis op het terrein van beweging en zijn talent die kennis pakkend onder de aandacht te brengen.’ de Volkskrant – Bram Bakker