0

Literaire ontmoeting met Sophie Zijlstra

Literaire ontmoeting met Sophie Zijlstra
za 3 oktober 202010:30 - 12:30
georganiseerd door Donner

Boekhandel Donner nodigt u uit om in gesprek te gaan met Sophie naar aanleiding van haar nieuwe boek: 'Ik, Alleen'

  • Entree: Toegang gratis | Aanmelden verplicht
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam

Schrijfster Sophie Zijlstra is begonnen aan een wat we gerust een ambitieus project mogen noemen: een drieluik in romanvorm over de Nederlandse koningen uit de 19 de eeuw, Koning Willem I, koning Willem II en Koning Willem III.  Het eerste deel is zojuist verschenen. Het heet 'Ik, Alleen' en vertelt het verhaal van Koning Willem I.

Ik, alleen

Het is vrijdag 11 september 1840. Koning Willem I leest in zijn werkkamer op Paleis Noordeinde de avondkrant en overdenkt de consequenties van de herziene grondwet. Er wordt aan de poten van de koninklijke macht gezaagd, door leden van de Tweede Kamer in het openbaar, door zijn zoon en troonopvolger in de wandelgangen.
De avond gaat over in de nacht, de koning blijft in zijn werkkamer en hij beveelt de grootmeester hem zijn kroon te brengen. In de donkerste uren van de nacht, tussen waken en slapen in, wordt hij geconfronteerd met geesten van overledenen en keuzes uit het verleden. Ondertussen denkt hij aan zijn geliefde, Henriette d’Oultremont, de hofdame van zijn overleden vrouw. Hij schrijft haar een brief waarin hij haar zijn liefde betuigt en zijn onmogelijke keuze met haar deelt: zijn koninkrijk of een huwelijk met haar? Ik, alleen is een koningsdrama, een herinnering aan het verleden en een legitimatie voor het heden.

Sophie Zijlstra (1967) studeerde Sinologie en was docent Chinese taal en cultuur. Ze schreef onlangs een pamflet over het onderwijs: Het kind en de rekening. Ze debuteerde met het veelgeprezen Mevrouw Couperus (2007), waarvan vijf drukken verschenen, gevolgd door het lovend besproken Potifars vrouw en Margot, een opzienbarende roman over het zusje van Anne Frank. Haar vorige roman, De verlossing van Liesbeth Bede, verscheen in 2016.

 Foto Sophie Zijstra © Lionne Hietberg

Interview en gespreksleider Hubert van Belois

Sophie en ik kennen elkaar al lange tijd. Haar debuut verscheen in hetzelfde jaar dat ik in de boekhandel in Hillegersberg kwam te werken, toen de wijk waar ze zelf woonde. Ik heb mede daardoor haar carrière op de voet gevolgd. Sophie heeft op mijn verzoek in dezelfde boekhandel ook vele collega schrijvers geïnterviewd. Daar waren een paar zeer memorabele bij.

Het boek is inmiddels leverbaar; het wordt zeer op prijs gesteld wanneer u het vooraf hebt gelezen. 

Bestel: Ik, alleen

Toegang gratis, aanmelden verplicht.  Aanmelden kan via donnerbibliotheek@donner.nl 

Let op: Bij het aanmelden voor dit evenement dient u te vermelden met hoeveel personen u komt en of uw gezelschap uit 1 huishouden bestaat. (max. 2 personen per aanmelding)