Tijdens de Maand van de Filosofie 2020 vragen we ons af: wat is de status van waarheid, hoe komt waarheid tot stand, en is de waarheid voor iedereen hetzelfde? Wat kunnen filosofen ons leren over een constructieve en effectieve omgang met het begrip waarheid?
De waarheid staat onder druk. Nepnieuws en misleidende Facebook-campagnes bedreigen wereldwijd democratische processen; bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet. De geloofwaardigheid van de wetenschap is niet meer vanzelfsprekend, kennis over klimaatverandering en vaccinatieprogramma’s wordt openlijk in twijfel getrokken. Filosofen stellen al sinds de Klassieke Oudheid de vraag wat waarheid is. Verankerde waarheden werden onderuitgehaald, het bestaan van een absolute waarheid werd in twijfel getrokken. Er kwam ruimte voor nieuwe perspectieven. Tegelijkertijd schuilt hierin een gevaar: als je niet meer met elkaar kunt afspreken wat waar is en iedereen zich terugtrekt in zijn eigen bubbel, is geen gesprek meer mogelijk.
Alicja Gescinska, de schrijver van het essay voor de Maand van de Filosofie 2020, wordt voor Donner geïnterviewd door Marcel Möring. Eerder maakte de schrijver en filosoof Gescinska een portret van Möring voor haar tv programma Wanderlust.
Haar essay verschijnt onder de titel Kinderen van Apate – Over leugens en waarachtigheid, aansluitend bij het thema van de Maand: Het uur van de waarheid.
illustratie Janus: Andrey Kokorin