• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
zo 12 december 202115:00 - 16:30
georganiseerd door Donner

Marcel Möring interviewt Midas Dekkers, Sandra Langereis en Rob van Essen

  • Entree: 15:00 - 16:30 | VOLGEBOEKT
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Marcel Möring interviewt Midas Dekkers, Sandra Langereis en Rob van Essen

VOLGEBOEKT | Marcel Möring gaat deze middag in gesprek met Midas Dekkers over zijn nieuwe boek 'Wat loopt daar? Een biologische kijk op rassen, met Libris Geschiedenis Prijs 2021 winnaar Sandra Langereis over 'Erasmus - Dwarsdenker' en met Rob van Essen over zijn nieuwe roman 'Miniapolis'.

Wat loop daar?
Een biologische kijk op rassen

Midas Dekkers


We spreken onbekommerd van tarwerassen, tulpenrassen, aardappelrassen, honden, tijger- en kippenrassen maar waar men over menselijke rassen spreekt, stuit men op een probleem. Omdat het ene ras zich beter waant dan het andere. Maar racistisch denken is een sociaal-cultureel, historisch gegeven. Met bestaande biologische verschillen heeft dat volgens Dekkers niks te maken. Hij verkent het begrip ras zuiver biologisch: net als andere dieren kan de menselijke soort in rassen warden onderverdeeld. In 'Wat loopt daar ?' (de titel is ontleend aan de beroemde eerste vogelgids 'Wat vliegt daar?') beschrijft en analyseert Midas Dekkers de mensen in al hun gedaanten zoals aIleen hij dat kan: met verwondering, openheid, eenvoudig, gedetailleerd en vooral met liefde. Met de hem eigen humor en flair deelt hij zijn fenomenale kennis van de biologie. In tien wervelende hoofdstukken gaat hij in op de evolutie, natuurlijke selectie, de menselijke neiging tot categoriseren, op Darwin en de door hem bewonderde eerste grate taxonomen Linnaeus en Blumenbach. Dekkers viert de variatie, heeft een goed oog voor het absurde en is niet bang voor het ongerijmde. Evenals in zijn andere boeken zijn de vele schitterende illustraties integraal onderdeel van het betoog.

©Anneleen Louwes

Erasmus - Dwarsdenker

Sandra Langereis


Erasmus is een van de grootste cultuurdragers van Nederland en België, en zelfs van heel Europa. Hij wordt beschouwd als sleutelfiguur voor de overgang van middeleeuwen naar moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. Erasmus’ duizenden brieven over gewetensdwang en persvrijheid hebben niets aan zeggingskracht ingeboet. Het grootste deel van Erasmus’ leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal recht doet door zijn briefwisseling op de voet te volgen en zijn complete literaire erfenis te beschrijven. Ze toont hem als de sprankelende auteur van de Lof der zotheid en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met pauselijke inquisiteurs als met Luther. Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een opwindend tijdvak: de eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid. Deze rijke biografie maakt de actualiteit van geschiedenis invoelbaar. Met Erasmus. Dwarsdenker schreef Sandra Langereis opnieuw een betrokken biografie die de aandacht vestigt op de onmisbaarheid en kwetsbaarheid van cultuur in alle tijden. 

©Geert Snoeijer


Miniapolis

Rob van Essen

‘Miniapolis’ is een roman waarin het kenmerkende universum van Rob van Essen zich weer op volle sterkte ontvouwt – vervreemdend maar altijd menselijk, melancholisch maar nooit zonder humor. Zeggen ze niet altijd dat de reis belangrijker is dan de bestemming? Misschien is dat zo. Maar soms heeft de bestemming het laatste woord. De moeder van Jonathan is vier jaar geleden overleden. Toch ziet hij haar op een ochtend in de tram. Hij neemt haar mee de stad uit, op zoek naar het landhuis waar ze is opgegroeid en waarover ze vreemde verhalen vertelt. Ondertussen werken Scherpenzeel en Wildervanck, twee collega’s op een bijkantoor van een gemeentelijke dienst, aan hun eigen ontsnapping. Ook zij verlaten de stad, per fiets, zonder te weten waarnaar ze op weg zijn. Geplaagd door demonen uit het verleden, wederzijds ongemak en tijdelijke vlagen onverwoestbaar optimisme komen deze vier mensen uiteindelijk niet alleen elkaar, maar ook zichzelf tegen. In 2019 ontving Rob van Essen de Libris Literatuur Prijs voor ‘De goede zoon’.

©Stephan Vanfleteren