0

Marcel Möring in gesprek

Al vele jaren heeft Marcel Möring maandelijks een literair programma bij Donner. Twintig jaar geleden was het zijn idee om - toen onder de naam ‘Maison Möring’ - iets dergelijks bij Donner op te zetten. Na een paar jaar nam Pieter Steinz het stokje over en later volgde Wim Brands. Sinds 2016 is Marcel weer maandelijks in de winkel om auteurs te interviewen over hun nieuwste publicaties: vele bekende en minder bekende schrijvers, dichters, essayisten en wetenschappers passeerden om over hun werk van gedachten te wisselen. Inmiddels zijn duizenden klanten van Donner er getuige van geweest.

Vanwege de coronacrisis hebben we het programma tijdelijk moeten stilleggen. Voor de laatst geplande aflevering hadden Maarten Asscher, Els van Diggele en Coen Verbraak zullen optreden. In overleg met Marcel Möring hebben we besloten om deze schrijvers en hun laatste boeken - werken waarin de Tweede Wereldoorlog een dominante rol speelt - toch speciale aandacht te geven. Via een skypeverbinding zijn de interviews opgenomen. Op deze pagina zullen ze te zien zijn; om te beginnen Maarten Asscher, die vertelt over zijn autobiografische werk Een huis in Engeland. De andere vraaggesprekken volgen in de komende weken. 
 
Maar we beginnen met het gesprek dat onze collega Hubert van Belois met Marcel voerde over zijn laatste roman, 'Amen'. Marcel Möring is allereerst de schrijver van een imposant oeuvre: romans, verhalen, essays en gedichten. Hij werd ondermeer bekroond met de AKO literatuurprijs (Het grote verlangen), de Gouden Uil (In Babylon) en de Bordewijkprijs (Dis).
  

1. In gesprek met Marcel Möring

 

bestel boek

 

2. In gesprek met Maarten Asscher

Maarten Asscher (1957) is de auteur van verhalenbundels, essays, columns, poëzie en non-fictie. Een huis in Engeland is zijn zeventiende boek en zijn tweede roman. Zijn eerste roman, Het uur en de dag (2005), was binnen één jaar al aan vijf herdrukken toe. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, was Maarten Asscher uitgever (Meulenhoff), directeur Kunsten bij het ministerie van ocw en onafhankelijk literair en academisch boekverkoper (Athenaeum Boekhandel). In 2015 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar gevangenschap als literaire ervaring (Het uur der waarheid). In 2019 ontving hij de vijfjaarlijkse J.H. Donnerprijs vanwege zijn bijzondere verdiensten voor het Nederlandse boekenvak. 

bestel boek

 

3. In gesprek met Els van Diggele

Els van Diggele is historica en publiciste. Ze schreef een drieluik over Joden, christenen en moslims in Israël/Palestina: Een volk dat alleen woontHeilige ruziesWe haten elkaar meer dan de Joden en De misleidingsindustrie.bestel boek