0

Nominaties NS Publieksprijs 2019

Nominaties NS Publieksprijs 2019
ma 4 november 2019

De stemperiode is gestart voor de NS Publieksprijs, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland. De genomineerden voor de bekendste boekenprijs voor volwassenenliteratuur zijn in De Wereld Draait Door bekendgemaakt. Welk boek sleept de felbegeerde titel Boek van het Jaar 2019 in de wacht?

  • Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers)
  • Otmars zonen van Peter Buwalda (De Bezige Bij)
  • Pessimisme kun je leren! van Lévi Weemoedt (Nijgh & Van Ditmar)
  • Rinkeldekink van Martine Bijl (Atlas Contact)
  • Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse (Uitgeverij Cornelisse)
  • Wees onzichtbaar van Murat Isik (Ambo|Anthos)

Tot en met woensdag 20 november kan er worden gestemd op deze genomineerde boeken óf op een boek naar keuze via www.nspublieksprijs.nl. Op de laatste avond wordt, direct na het sluiten van het stemmen, in aanwezigheid van bijna alle genomineerden in De Wereld Draait Door bekendgemaakt welke titel Boek van het Jaar 2019 wordt.

Genomineerden 2019
De lijst met nominaties voor de NS Publieksprijs 2019 kent dit jaar vier schrijvers die nog niet eerder genomineerd zijn. Dit staat in contrast met vorig jaar, toen elk van de auteurs al eerder kans maakte op de prijs. Alleen Peter Buwalda met Bonita Avenue (De Bezige Bij) in 2011 en Paulien Cornelisse zijn al eerder voor de NS Publieksprijs in aanmerking gekomen. Cornelisse was genomineerd voor En dan nog iets (Atlas Contact) in 2012 en De verwarde cavia (Uitgeverij Cornelisse) in 2016. Met Pessimisme kun je leren is er dit jaar ook voor het eerst in het bestaan van de NS Publieksprijs een poëziebundel genomineerd.

NS Publieksprijs
Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2018 tot 1 juli 2019). Het Nederlandse publiek kan stemmen voor de NS Publieksprijs via www.nspublieksprijs.nl, of door een stembiljet in te vullen in de boekhandel of openbare bibliotheek. Stemmers maken kans op een jaar lang gratis boeken en gratis reizen met de trein. Vorig jaar werden er maar liefst 97.365 stemmen uitgebracht. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2019, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en een jaar lang gratis reizen met de NS Businesscard OV Vrij 1ste klas.