0

Opzij Literatuur Prijs naar Etchica Voorn

Opzij Literatuur Prijs naar Etchica Voorn
wo 4 juli 2018

Dinsdagavond 3 juli 2018 is op een feestelijke bijeenkomst in EYE Amsterdam uit de shortlist van tien genomineerden Etchica Voorn met haar prozadebuut ‘Dubbelbloed’ als winnaar van de OPZIJ Literatuurprijs 2018 bekendgemaakt.

Het juryrapport over de winnaar:
'In het autobiografische Dubbelbloed doet Etchica Voorn verslag van de zoektocht naar haar eigen ik. Als dochter van een Nederlandse moeder en Surinaamse vader die op haar vijfde uit elkaar gingen, voelt ze zich nergens echt helemaal thuis. Het thema is inmiddels bekend in de literatuur, maar Voorn heeft het vermogen om in ragfijne trefzekere miniatuurtjes te schetsen wat het voor haar betekent om niet wit en niet zwart te zijn. Nergens larmoyant of sentimenteel tekent ze openhartig haar herinneringen op.'

De OPZIJ Literatuurprijs is een stimulering die jaarlijks wordt uitgereikt. In aanmerking komen titels die bijdragen aan de bewustwording, emancipatie en ontplooiing van vrouwen. Daarnaast moet de winnende titel Opzij hebben gegrepen vanwege de literaire kwaliteit en de impact op onze maatschappij. De prijs wordt sinds 1979 uitgereikt. Grote namen als Hella S. Haasse, Doeschka Meijsing en Manon Uphoff ontvingen eerder de prijs als erkenning voor hun literaire werk.

De prijs bestaat uit erkenning voor het literaire werk en een halve bitcoin, met een waarde van ruim 2.500 euro.

De tien genomineerde boeken voor de shortlist van de OPZIJ Literatuurlijst 2018 zijn:

Griet op de Beeck met Het beste wat we hebben

Renate Dorrestein met Dagelijks werk

Laura van der Haar met Het Wolfgetal

Hella de Jonge met Hartschade

Charlotte Mutsaers met Harnas van Hansaplast

Nina Polak met Gebrek is een groot woord

Marieke Lucas Rijneveld met De Avond is ongemak

Aya Sabi met Verkruimeld land

Etchica Voorn met Dubbelbloed

Jolande Withuis met Raadselvader

 

Bron: website uitgeverij In de Knipscheer