• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
za 28 januari 202315:00 - 17:00
georganiseerd door Donner

Poëzieweek 2023: Marcel Möring, Hester Knibbe, Miriam Van hee, Anne Vegter en Spraakuhloos

  • Entree: 15:00-17:00 | toegang vrij - zonder reserveren
  • Locatie: Theater Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam
Poëzieweek 2023: Marcel Möring, Hester Knibbe, Miriam Van hee, Anne Vegter en Spraakuhloos

In het kader van de Poëzieweek 2023 interviewt Marcel Möring Hester Knibbe, Miriam Van hee en Anne Vegter. Hester Knibbe en Miriam Van hee schrijven samen het Poëziegeschenk 2023. Anne Vegter komt met haar bijzondere afscheidsbundel als stadsdichter van Rotterdam. Tussendoor lezen zij hun gedichten. Aansluitend treden drie jonge Spoken Word artiesten van Spraakuhloos op: Nour Jordan, Zoë Lizzy en Kylie Martijn. Nadere informatie volgt.

In 2023 schrijven Hester Knibbe en Miriam Van hee het Poëziegeschenk met als titel Er staat te gebeuren. We kozen voor twee auteurs, vanwege het thema van de elfde Poëzieweek: Vriendschap.

Hester Knibbe

© Koos Breukel

De eerste gedichten van Hester Knibbe (Harderwijk, 1946) verschenen in 1981 in War, tijdschrift voor arbeidersliteratuur. In 1982 verscheen haar debuutbundel Tussen gebaren en woorden. Voor Een hemd van vlees (1994) werd ze genomineerd voor de VSB-prijs. Ze won toen niet, maar ze ontving de prijs later alsnog, voor de bundel Archaïsch de dieren (2014), waarmee ze ook genomineerd was voor de Paul Snoekprijs en de KANTL-prijs. Voor de bibliofiele editie Anti-dood won ze in 2000 de Herman Gorterprijs. Haar recentste bundel is Inzake dit huis (2020), waarin Knibbe zich buigt over de liefde, over behouden en loslaten, macht en onmacht.

Hester Knibbe won twee oeuvre-prijzen: de Anna Blaman Prijs (2001) en de A. Roland Holst Penning (2009). In 2010 won ze de Gedichtenprijs voor het gedicht ‘Oogsteen’.

Van 2015 tot 2017 was Hester Knibbe stadsdichter van Rotterdam en van 2008 tot 2010 was ze voorzitter van de Nederlandse tak van de internationale schrijversvereniging PEN, die zich inzet voor vervolgde schrijvers. Vanuit diezelfde sociale bewogenheid was ze van 2018 tot 2021 ook voorzitter van de Eva Tas Foundation, een vereniging die zich inzet voor schrijvers die waar ook ter wereld en op welke manier dan ook in hun vrijheid worden belemmerd.

Gedichten van Hester Knibbe werden in verschillende talen vertaald.

Miriam Van hee

© Lieve Blancquaert

Miriam Van hee (Gent, 1952) is een Vlaamse dichter en literair vertaler. Ze debuteerde in 1978 met de bundel Het karige maal, waarvoor ze meteen bekroond werd met de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen. Ook de bundels die ze daarna publiceerde werden geregeld bekroond: voor Winterhard (1988) won ze de Jan Campert-prijs, voor Reisgeld (1992) kreeg ze de Dirk Martensprijs, voor Achter de bergen (1996) won ze de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie. In 2008 sloeg ze een dubbelslag met Buitenland. Ze won zowel de juryprijs van de Herman de Coninckprijs voor de hele bundel, als de publieksprijs voor het beste gedicht voor ‘Zomereinde aan de Leie’. Voor haar recentste bundel Als werden wij ergens ontboden (2017) ontving ze namens de Vlaamse regering in 2017 de Ultima voor de Letteren.

De poëzie van Miriam Van hee is vertaald in verschillende talen en werd ook in vertaling bekroond. In 2007 won ze de Europese poëzieprijs POESIAS voor de Franse vertaling van haar dichtbundel De bramenpluk .

Miriam Van hee is ook actief als literair vertaler. Ze vertaalde onder meer poëzie van Anna Achamatova, Osip Mandelstam, Velimir Chlebnikov en Vjatsjeslav Koeprijanov. Samen met Lisette Keustermans vertaalde ze ook gedichten van de Zweedse dichter Tua Forström.

Anne Vegter

© Jacqueline van der Kort, KB

Anne Vegter (1958) is dichter, prozaïst en toneelschrijver. In 1989 debuteerde zij met het kinderboek De dame en de neushoorn, waarvoor ze meteen de Woutertje Pieterseprijs ontving. 

Zam Zam
Anne Vegter

Rotterdam is ‘snel en vernieuwend’ en bekend om zijn havens en moderne architectuur. Alles lijkt er groot en fonkelnieuw, maar er is ook armoede, dakloosheid, isolement. Anne Vegter woont al dertig jaar in Rotterdam en onderzocht welke verhalen verteld moesten worden. Als stadsdichter doorkruiste ze de stad van Hoek van Holland tot Nesselande en van Schiebroek tot IJsselmonde. Geflankeerd door een team kunstenaars bewerkte ze Rotterdam tot een levend atelier. Na een bezoek aan een wijk schreef ze nu eens lyrische, dan weer verhalende, soms activistische gedichten over en voor de stad.

Zam Zam verschijnt bij het einde van Vegters stadsdichterschap en bevat niet alleen al haar Rotterdamse gedichten: beeldend kunstenaar Kamiel Verschuren maakte een fotoverslag waarin we de stad aan de Maas zien zoals we die niet eerder zagen en compagnon Xandra Nibbeling tekende voor een begeleidend essay.

Spraakuhloos m.m.v. Nour Jordan, Zoë Lizzy en Kylie Martijn

Nour Jordan (1998) is een hoopvolle spoken word artiest en multidisciplinair woordkunstenaar. Voor haar zijn woorden net hemellichamen die zij vervolgens omzet naar constellaties.

Zoë Lizzy (2002) is spoken word artiest en fanatieke dichter. Ze schrijft om samen met de luisteraar haar gedachtes op een rijtje te zetten en schetst mooie plaatjes met pijnlijke woorden. Op die manier is zij de stem geworden die ze zelf nodig had. Ook heeft zij een paar keer meegedaan aan poetry slams.