• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
do 28 september 2023

Shortlist Boekenbon Literatuurprijs 2023 bekend

Shortlist Boekenbon Literatuurprijs 2023 bekend

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs heeft donderdag 27 september de Shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2023 bekendgemaakt. De jury, dit jaar onder leiding van Ingrid van Engelshoven, maakte haar keuze uit 493 door uitgevers ingezonden titels. De winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2023 wordt op 9 november bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.

Voor de Shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2023 nomineert de jury de volgende vijf titels (op alfabetische volgorde van auteur):

Saskia de Coster, Net echt (Das Mag)
Tiemen Hiemstra, W. (Das Mag)
Roxane van Iperen, Dat beloof ik (Thomas Rap)
Richard Osinga, Munt (Wereldbibliotheek)
Jan Vantoortelboom, Mauk (Atlas Contact)

Toelichting van de jury

De jury, onder leiding van Ingrid van Engelshoven, over de Shortlist: "De genomineerde boeken hebben gemeenschappelijk dat ze erin slagen de lezer te verleiden om de eigen blik te bevragen, of dat nu gaat over vriendschap, geweld tegen kinderen, kolonialisme, of het hedendaagse gezin. Daarbij maakt de telkens geheel eigen stijl van de auteurs elk boek tot een onvergetelijke beleving van de kracht van taal."

Uit het juryrapport

Saskia de Coster, Net echt (Das Mag)
“De Coster gebruikt in ‘Net echt’ haar pen als een zwierige narrenstok. Fijnbesnaard zet ze een klucht van onszelf neer. Schipperend tussen fictie en autofictie deelt ze de lezer rake klappen uit, want ‘’verbeelding is een illusie. Alles is er al.’’ De vraag doemt onvermijdelijk op: wie zijn we nu echt?”

Tiemen Hiemstra, W. (Das Mag)
“En dan duikt hij plotseling op. Is dat werkelijk W.? Waarschijnlijk wel. Want W. is weliswaar Weg, maar hij is ook Werkelijkheid. Tijd voor Hiemstra om de strop aan te trekken, in een grote, ontredderende finale. Met dit debuut ‘W.’ betoont Tiemen Hiemstra zich een onmiskenbaar literair talent.”

Roxane van Iperen, Dat beloof ik (Thomas Rap)
“In deze psychologisch doorwrochte roman wordt de lezer het gevoel van verantwoordelijkheid voor M stukje bij beetje opgedrongen. Het bewonderingswaardige is dat het boek de lezer ook in de wereld van alledag laat omkijken naar meisjes zoals M. Met ‘Dat beloof ik’ heeft Roxane van Iperen een belangrijke en noodzakelijke roman geschreven.”

Richard Osinga, Munt (Wereldbibliotheek)
“‘Munt’ is meeslepend verteld, briljant opgebouwd, en vaak grappig: zo doet de Australische filmploeg alles om de exacte beelden te filmen die ze nodig hebben. Op die manier gaat het boek tenslotte ook over verhalen vertellen, en spiegelt het boek de literatuur zelf. ‘Munt’ is complex, ingenieus bedacht en uitstekend geschreven: een geweldig boek.”

Jan Vantoortelboom, Mauk (Atlas Contact)
“‘Mauk’ is een roman waar geen woord te veel in staat, met een soortelijk gewicht dat de bescheiden omvang van het boek ruimschoots overstijgt. Met ‘Mauk’ maakte Vantoortelboom een kunstwerk dat na lezing nog lang blijft resoneren.”

Het hele juryrapport is hier te downloaden.

De jury

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestaat dit jaar uit:

Ingrid van Engelshoven (voorzitter) – oud-minister van OCW
Gerben de Bruijn – eigenaar boekhandel PostScriptum, Schiedam
Jeroen Dera – universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen
Hind Fraihi – journalist voor Apache en columnist voor De Tijd
Wim Oosterlinck – radiopresentator en host van boekenpodcast ‘drie boeken’
Miriam Piters – docent Nederlands bij het Stedelijk Gymnasium in Leiden, recensent bij Tzum en Athenaeum
Joyce Roodnat – columnist, journalist en literair recensent voor NRC

Boekenbon Betoog

Dit jaar zal schrijver en columnist Bas Heijne het Boekenbon Betoog voor zijn rekening nemen. Voor dit betoog, dat bij de uitreiking van de Boekenbon Literatuurprijs wordt uitgesproken, wordt jaarlijks een spreker benaderd om een eigenzinnige visie te geven op het belang van literatuur in onze samenleving en de actualiteit in het letterenveld.

Boekenbon Literatuurprijs

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking. Deze literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers ­– recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro.

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. De Boekenbon Literatuurprijs 2022 werd gewonnen door Anjet Daanje voor Het lied van ooievaar en dromedaris. In 2021 ging de Prijs naar Wessel te Gussinklo voor Op weg naar De Hartz. In 2020 won Oek de Jong de Prijs voor Zwarte Schuur.

Sinds 2020 is de Nederlandse Boekenbon B.V. hoofdsponsor van de Jaarlijkse Literatuurprijs. De Nederlandse Boekenbon B.V. wil zich samen met de Nederlandse boekverkopers inzetten om zo veel mogelijk Nederlandse boekenlezers te betrekken bij deze belangrijke erkenning voor Nederlandse en Vlaamse auteurs. De Nederlandse Boekenbon B.V. is een non-profitorganisatie die diensten verleent aan boekverkopers met als doel het lezen te bevorderen en de boekverkoop te stimuleren.