0

Ontcypher mij

Ontcypher mij
zo 10 november 201915:00 - 17:00
georganiseerd door Donner

Op zondag 10 november van 15.00 - 17.00 uur organiseert Donner op initiatief van en in gezamenlijkheid met Patrick Ribeiro de eerste aflevering van een programma onder de titel 'Ontcypher mij'. Daarin worden favoriete auteurs van de spoken word en artiest en theatermaker Patrick Ribeiro diepgaand geïnterviewd in een panelgesprek door Nelly dos Reis, bekend van Open Rotterdam en Faces2Hearts.

  • Entree: 15:00 | Toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam

Het doel van het evenement is beweegredenen, urgentie en inspiratie achter het werk van de kunstenaar bloot te leggen. De gasten worden bevraagd naar het eigen werk, maar treden juist ook in gesprek met elkaar. Er is interactie met het publiek en er wordt voorgedragen en gezongen. In deze eerste editie zijn spoken word artiest Chery, bekend van o.a. Poetry Circle en Spraakuhloos, singer-songwriter KEES, winnaar van de SENA grote prijs 2018 en Daniël Dee, voormalig stadsdichter van Rotterdam, uitgenodigd.

Daniël Dee 
Daniël Dee (1975) verwierf bekendheid met zijn debuutbundel 3D – schetsjes van onvermogen (uitgeverij Passage, Groningen) en als samensteller van de bloemlezingen Vanuit de lucht, Meesterwerk, Ik proef iets wat bedorven is (samen met Alexis de Roode en Benne van der Velde), Kutgedichten en Klotengedichten (de laatste twee samen met Tsead Bruinja). Zijn gedichten verschenen in diverse literaire tijdschriften (o.a.: Passionate, Het liegend konijn en Krakatau) en meerdere bloemlezingen (o.a.: 'De Dikke Komrij', 'De dikke Pfeijffer' en Dichters uit de bundel). Hij droeg zijn gedichten voor in Nederland, België, Duitsland en Engeland, onder andere op festivals als de Wintertuin en Lowlands. Dee geeft veelvuldig workshops. Zijn tweede bundel Vierendeel (Uitgeverij De Geus, Breda) werd door het dichterspanel van de poëzieclub verkozen tot Poëzieclubkeuze zomer 2005. In 2007 verscheen bij uitgeverij Passage zijn derde bundel getiteld Koffiedik zingen. Zijn vierde bundel Monsterproof is op 5 maart 2010 verschenen. De bundel is door het Vlaamse tijdschrift Knack uitgeroepen tot beste bundel van 2010. Met de verschijning van de verhalenbundel Vrouwen en ik eerst in 2012 zette Dee zijn eerste stappen als prozaïst. In 2013 verscheen zijn novelle De zondige daad. In 2014 verscheen Peter Aerts, The Dutch Lumberjack, het levensverhaal van kickbokser Peter Aerts dat hij samen met Karel ten Haaf schreef. In 2016 verscheen zijn dichtbundel Mond vol demonen. En in 2019 verscheen een titelloze bundel.

Daniël Dee was samen met Petra Else Jekel in 2000 de eerste huisdichter op de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was hij huisdichter van het radiostation KinkFM en later voor Theater Walhalla, tevens zat hij in de dichterspoule van Dit is de Dag op Radio 1. Eens in de zoveel tijd schrijft Dee een gedicht voor een eenzame uitvaart. In de periode van 2013 tot en met 2014 was Daniël Dee de stadsdichter van Rotterdam. Sinds februari 2017 verricht Dee verschillende werkzaamheden voor Uitgeverij Douane.

KEES
KEES, soms mag je over haar buikje aaien, maar het volgende moment haalt ze keihard naar je uit. Haar muziek laat zich omschrijven als prikkelende Nederlandstalige electro-pop, aan haar Nederlandse teksten merk je dat ze is opgegroeid met de Jeugd van Tegenwoordig en Spinvis.

“Ze houdt het spannend en boeiend. Het voelde volwassen, mooi uitgedacht. Alles voelt oprecht.”  – Jury Grote Prijs van Nederland

“Ze heeft in ieder geval wel de uitstraling van een ster” – Gerrit Keesmaat (vader)

Als je live ziet hoe ze in haar eentje met gitaar, synths, loopstation en beats haar nummers ter plekke vormt, merk je dat haar muzikale invloeden veel breder rijken dan Nederland. Bon Iver, Lianne la Havas en haar uitgesproken eigenheid komen samen tot mooie liedjes waarbij je kan huilen of dansen. Je mag zelf kiezen wat.

Ze is smoorverliefd op haar thuishaven Rotterdam, maar na het winnen van onder andere de Grote Prijs van Nederland in 2019 is ze op nog veel meer plekken te zien.

Chery
Chery is een getogen Rotterdamse die haar thuis heeft gevonden in de wereld van de woordkunst. Met soms wankele benen en altijd meerdere talen op de tong vertaalt zij haar vragen in het leven naar verhalen over opstaan en doorlopen. Spoken word artiest, dichter, spreker, verhalen vertaler, kind van stichting SpraakuhlooS en co-ouder van La Raza. Of het nou gaat om het delen van mooie woorden of lelijke waarheden, Chery zet je graag aan het denken.