0

Tanguy en Laverdure Classic deel 1: De Bedreigde Mirage F1

Tanguy en Laverdure Classic deel 1: De Bedreigde Mirage F1
wo 1 november 2017

door Loek Dekker | Afdeling Kunst & Architectuur

Vliegenier series waren en zijn populair onder de stripliefhebbers. Niet alleen de technische aspecten van het vliegtuig spreken aan, maar natuurlijk ook de avonturen die vliegeniers in oorlogen en andere conflicten van vroeger en nu kunnen beleven.

Een goed voorbeeld is Buck Danny, die in 1945 in het weekblad Robbedoes debuteerde. De strip begon met verhalen over de strijd van de Amerikanen tegen de Japanners in de Tweede Wereldoorlog en ging later met de Korea oorlog verder. Het scenario van deze strip is van Jean Michel Charlier, die beroemd werd met tal van series, klassiekers inmiddels: Roodbaard, de schrik der zeven zeeën; Blueberry, een westernstrip die algemeen wordt beschouwd als de beste in zijn genre en nog een vliegenierstrip: Tanguy en Laverdure. Zij zijn Franse piloten, die zeker in de eerste delen zeer gezagstrouw de Franse staat en zijn belangen dienen. Vanaf 1959 start de strip in het blad Pilote, ook het tijdschrift van Roodbaard en Blueberry. Een andere bekende serie in Pilote is Asterix, getekend door Uderzo. De eerste acht delen van Tanguy zijn ook door hem van tekeningen voorzien. Uderzo stopt in 1966 met de strip om zich geheel te wijden aan zijn grote succes Asterix. Jijé neemt dan de tekenpen van hem over.

Na de dood van Charlier in 1989 zetten andere scenaristen de verschillende series van Charlier voort, maar aan Tanguy en Laverdure komt in dat jaar een einde tot in 2002 Jean Claude Laidin uitgeverij Dargaud zo ver krijgt om een nieuw scenario van hem met tekeningen van Ivan Fernandez voor een herstart van het Franse vliegeniersduo te accepteren. Er verschijnen een paar delen van de hand van Laidin, maar die halen niet het niveau van de oude verhalen van Charlier. Die heeft terecht de reputatie een scenarist van het hoogste niveau te zijn. De epische belevenissen van zijn helden worden vaak over drie of vijf albums uitgesmeerd. Ze hebben de kwaliteit van de beste avonturenspeelfilms. Zo worden de Blueberry cycli vaak vergeleken met de films van regisseur Sergio Leone. Het is begrijpelijk dat de klassieke strips van Charlier momenteel aangeschaft kunnen worden in luxe verzamelalbums.

Charlier maakte documentaires voor televisie en schreef ook romans, waaronder eentje in 1970 met Tanguy en Laverdure in de hoofdrol. Bij Dargaud kwamen ze op het idee om deze roman te verstrippen in twee delen en die een plaats te geven in hun fonds onder de noemer Tanguy en Laverdure Classic. Zojuist is het eerste deel in een vertaling bij uitgeverij Arboris verschenen met als titel: 'De bedreigde Mirage F1'. De tekeningen zijn van Matthie Durand en deze zijn in de stijl van de eerste delen van de reeks met Uderzo als tekenaar. Ze zijn uitermate geslaagd. Het scenario is naar verwachting gedegen en spannend: de eind jaren zestig in Frankrijk ontwikkelde Mirage F1 is volop in de testfase, dus nog gevaarlijk om in te vliegen. Een internationale team van piloten, een Duitser, een Amerikaan, een Italiaan, een Zuid-Afrikaan en natuurlijk Tanguy en Laverdure hebben de taak om het toestel te testen. En met de resultaten zijn grote commerciële belangen gemoeid. Er is sabotage in het spel, maar wie is de schuldige? Charlier weet de testpiloten, elk met hun eigen karakter, een voor een verdacht te maken. Aan het eind van het boek crasht het testvliegtuig in zee en krijgen we de melding dat we voor het vervolg moeten wachten op het tweede deel.

De bekende, soms wat oubollige humor van Charlier ontbreekt niet in het verhaal. Die is geconcentreerd rond de groteske perikelen van Laverdure met zijn nieuwe vriendin en haar moeder. De tekeningen zijn mooi ingekleurd en haarscherp afgedrukt in deze verzorgde en sfeervolle uitgave. Een album waar de liefhebber van de klassieke strips van Charlier niet in teleurgesteld zal worden. Laten we hopen dat het laatste, afsluitende deel snel door Arboris op de markt gebracht zal worden.

Loek Dekker
Loek Dekker Afdeling Kunst & Architectuur

Over Loek Dekker

Loek is al jarenlang de rots in de branding op de afdelingen Geschiedenis, Filosofie en Kunst. Hij verkoopt niet alleen boeken, hij schrijft ze ook zelf. Als historicus publiceerde hij over onder andere de Napoleontische tijd en de Tweede Wereldoorlog. Als muziekliefhebber schreef hij de biografie van Livin' Blues. Om het plaatje van de universele mens compleet te maken: Loek is ook een fervent striplezer.