• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
di 26 maart 2024

Vakjuryprijs en publieksprijs voor Alkibiades bij de Boon 2024

Vakjuryprijs en publieksprijs voor Alkibiades bij de Boon 2024

'Alkibiades' van Ilja Leonard Pfeijffer heeft zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs gewonnen bij de Boon 2024. Dat is vanavond bekendgemaakt. Voor de juryprijs ontvangt Pfeijffer 50.000 euro en voor de publieksprijs 5.000 euro. De jury van de grootste literatuurprijs van Vlaanderen werd dit jaar aangevoerd door Mustafa Kör. In het rapport staat te lezen:

Ilja Leonard Pfeijffer schreef met Alkibiades een onvergelijkbaar boek. Het is een gefictionaliseerde biografie (mét notenapparaat). Een avonturenroman en een filosofisch en politiek traktaat over onze moeilijke omgang met democratie. Het boek daagt de lezer uit en laat hem geen keuze: het is zwemmen of verzuipen. Wie de overkant haalt, draagt het boek voor altijd met zich mee. Dit boek is ook een statement. Literatuur is veel meer dan slimme, snelle boeken voor hippe mensen met weinig tijd. Dat Alkibiades vanuit de vijfde eeuw voor Christus tot ons spreekt op een moment dat de wereld siddert voor wat de toekomst ons zal brengen, maakt zijn levensverhaal actueler dan ooit.

Nadat hij eerst de publieksprijs in ontvangst mocht nemen (‘Het publiek is natuurlijk de allerbeste jury’) en vervolgens de juryprijs, was Pfeijffer uiterst dankbaar: ‘Als ik nog in Nederland zou wonen, zou ik naar België emigreren’, valt te zien op de site van VRT.

De andere genomineerden in de categorie fictie en non-fictie waren Astrid H. Roemer met DealersDochter, Allard Schröder met Sellinger, Richard Osinga met Munt en Matthijs De Ridder met Paul van Ostaijen.

[bron: TZUM]