0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Acts of Desperation - Megan Nolan

Acts of Desperation - Megan Nolan
wo 17 maart 2021

door Lena | afdeling Literatuur

Afgelopen zomer las ik Nora, of brand Oslo brand! van de Zweedse debutant Johanna Frid. In deze roman wordt het verhaal vertelt van een jonge vrouw die haar pathologische jaloezie probeert te overwinnen jegens de ex-vriendin van haar geliefde en endometriose, een pijnlijke aandoening die de bekkenorganen aantast. Frid wijdt een heel hoofdstuk aan het essay Watch me van Megan Nolan waarin ze zichzelf herkent in zinnen zoals: ‘I tried to be open to what love might feel like when I knew I was not the prettiest person he had touched’. Even gegrepen door dit openhartige essay als Frid kijk ik sindsdien uit naar Nolan’s debuut. Toen Acts of Desperation eenmaal arriveerde was het niet verrassend dat er soortgelijke thema’s in worden aangeboord als bij de Zweedse tegenhanger. In tegenstelling tot Frid laat Nolan echter ook zien wat er gebeurd wanneer obsessie plaats maakt voor verveling en verlangen voor rusteloosheid in een langdurige giftige relatie.

Enkele recensenten scharen Nolan in de zogenaamde Ierse Avant-Garde naast Naoise Dolan (Exciting Times) en Sally Rooney (Normal People, Conversations with Friends en haar aanstaande roman Beautiful World, Where Are You). Naar mijn mening is deze samenvoeging iets te kort door de bocht. Terwijl al deze vrouwen schrijven over millennial-liefde onderscheidt Nolan zich door niet alleen rekening te houden met de aspecten van vroege volwassenheid die men zich wil blijven herinneren maar benoemt juist hetgeen dat men liever vergeet. Acts of Desperation is een boek voor de liefhebbers van Karl Ove Knausgård (die het sterk aanbeveelt), de HBO-serie Girls en lijkt op de boeken van Jan Cremer met een (broodnodig) feministisch tintje.

 

Meer tips van Lena

 

Lena
Lena afdeling Literatuur

Over Lena

Lena studeerde Beeldende Kunst en Kunst- en Cultuurwetenschappen maar verdwaalde op weg naar het Boijmans in Donner. Ze besloot te blijven tot ze de literatuurafdeling van A tot Z uitgelezen heeft.