0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Boeken over slavernij

Slavernij

Mensenhandel en gedwongen arbeid

De Nederlandse kolonisten in Azië en het Atlantische gebied verhandelen vanaf de zeventiende eeuw mensen om te werken op plantages, in mijnen en in huishoudens. Deze slaven krijgen geen loon en moeten gedwongen werken. Dit leidt vaak tot opstanden en vluchtpogingen. Pas in 1863 verbiedt Nederland de slavernij. Bron: Canon van Nederland

lees verder

Keti Koti logo

Keti Koti: Op 30 juni herdenken wij alle slachtoffers van de Trans-Atlantische slavernij.

Op deze dag komen wij samen om hier gezamenlijk bij stil te staan.
Dat doen wij bij het Slavenmonument aan de Lloydkade. Dit monument ontworpen door Alex da Silva, verbeeldt de bevrijding uit de ketenen van de slavernij.

Het programma bestaat uit diverse muzikale bijdragen van onder andere het Kwintet van de Marinierskapel, drumbijdrage van Hede kabiten Mutu Puketi, spoken word en toespraken van onder andere de Burgemeester Ahmed Aboutaleb en de voorzitter van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst Carlos Gonçalves.

Datum & Tijd:

  • 30 Juni, inloop vanaf 18.00 uur, start Herdenking om 19.00 uur.
  • Locatie: Lloydkade, 3024 WH Rotterdam.

De Herdenking wordt georganiseerd door Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst in samenwerking met Gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals.

Boeken

De doorsons

De doorsons

Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied
Roline Redmond
€ 24,99 

Dit twee eeuwen omspannende verhaal is Roline Redmonds indrukwekkende kroniek van haar eigen tot slaven gemaakte familie. Dat verhaal ontvouwt zich als een intercontinentale odyssee langs getuigen en in archieven in Suriname en Nederland en wordt verteld als was de auteur een hedendaagse griot: de West-Afrikaanse chroniqueur van de familiegeschiedenis. De naspeuringen worden danig bemoeilijkt doordat voorouders in alle archieven ontbreken omdat ze niet meer waren dan chattel, oftewel gebruiksgoederen. De Doorsons weten hun achterstand dankzij hun enorme werkkracht desondanks om te buigen, heel vaak onder leiding van de vrouwen, hun kroost beschermend en gebruikmakend van oude rituelen om de overerfde pijn van verlies en verlangen te helen. 

bestel

literatuur

Onder de paramariboom

Onder de paramariboom

Johan Fretz
€ 12,50
Plantage Wildlust

Plantage Wildlust

Tessa Leuwsha
€ 19,99
De geur van bruine bonen

De geur van bruine bonen

Henna Goudzand Nahar
€ 23,50
Hoe duur was de suiker?

Hoe duur was de suiker?

Cynthia Mac Leod
€ 21,99
De man van veel

De man van veel

Karin Amatmoekrim
€ 19,99
De smeekbede

De smeekbede

Lianne Damen
€ 22,99
Gebroken Wit

Gebroken Wit

Astrid H. Roemer
€ 20,00

Oma Bee, Louise, Heli, Imker, Babs, Audi. Familienaam Vanta. In Gebroken Wit zijn ze aan elkaar verwant als de kleuren van gebroken zonlicht. De kleinkinderen van grootmoeder Vanta-Julienne worden geconfronteerd met hun eigen kwetsbaarheid als ze haar noodgedwongen bijstaan in de turbulenties van het dagelijks leven. Moeder Louise heeft ervaren dat het uiterlijk geen feit is, maar een omstandigheid die informeert over een geschiedenis van georganiseerd geweld in Afrika, Europa, Azië. Ze wonen in een Zuid-Amerikaanse kuststad die door vrouwen tot bestaan wordt gebracht, op een grondgebied dat mannen met haar natuurlijke grenzen insluit. Vooral in familiekring en gezin zijn de gevolgen voelbaar: zusjes Ethel en Laura zijn afwezig en vader Anton leeft niet meer. Terwijl getracht wordt oma Bee overeind te houden, zoekt iedere jonge Vanta naar een land om van te houden, een volk om bij te horen, een droom om voor te leven. Amsterdam heeft veel gehad aan Paramaribo. En omgekeerd? Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947) ontving in 2016 de P.C. Hooft-prijs voor haar proza-oeuvre. Zij wordt zowel in Suriname als in Nederland geprezen om haar zinvolle inbreng in het publieke debat en haar eigenzinnigheid in het inmiddels uitgebreide oeuvre van poëzie, proza en dramateksten. Over Olga en haar driekwartsmaten: ‘Astrid Roemer beantwoordt een eerbiedwaardige prijs met een eerbiedwaardig boek. Olga en haar driekwartsmaten is een Caribische Couperus.’ Trouw Over Liefde in tijden van gebrek: ‘Geweldig boek.’ Erik Jan Harmens.

bestel
Jaguarman

Jaguarman

Raoul de Jong
€ 22,99

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.

De geschiedenis van deze voormalig Nederlandse kolonie is er een van duisternis en slavernij, maar wie goed zoekt vindt ook veel hoop en levenskracht. Raoul zelf is het levende bewijs: zijn voorouders hebben op de een of andere manier overleefd. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land, en beseft hij hoeveel ieder mens daarvan kan leren.

Met Jaguarman, geschreven als een avonturenroman, brengt Raoul de Jong een prachtige hommage aan het land van zijn vader.

bestel

geschiedenis

Op zoek naar Papa Koenders

Op zoek naar Papa Koenders

Jules Rijssen
€ 22,00
Anton de Kom

Anton de Kom

Alice Boots
€ 29,99
Oog in oog met Paramaribo

Oog in oog met Paramaribo

Eric Kastelein
€ 24,50
Suriname

Suriname

Jan Pronk
€ 32,00
Slavernij

Slavernij

Eveline Sint Nicolaas, Valika Smeulders & e.a.
€ 27,99

Slavernij, het verhaal van João, Wally, Oopjen, Paulus, Van Bengalen, Surapati, Sapali, Tula, Dirk en Lohka. Wat wist een vrouw die leefde en werkte in slavernij over haar ‘eigenaar’ in de Republiek der Nederlanden? Wat wist een suikerraffinadeur in Amsterdam van de omstandigheden waaronder de ruwe suiker die hij verwerkte, was verbouwd? En wat wist een vrijheidsstrijder op Curaçao van de strijd voor gelijke burgerrechten die in Europa werd gevoerd? Onder Nederlands gezag zijn in de koloniale tijd meer dan een miljoen mannen, vrouwen en kinderen uit Azië en Afrika tot slaaf gemaakt en verscheept naar een voor hen onbekende plek op de wereld. Over hun levens is vaak weinig bekend. Aan de hand van diverse bronnen brengt Slavernij tien personen uit deze periode in beeld: mensen die leden onder het slavernijsysteem, die ertegen in opstand kwamen en mensen die ervan profiteerden. Dit brede palet aan individuele ervaringen laat uiteenlopende facetten van de Nederlandse slavernijgeschiedenis zien en geeft ons een bijzonder inzicht in de maatschappelijke werkelijkheid van toen.

‘Opvallend nuchter, kalm, en documentair. Sprekend, met gevoel voor de emotionele lading, maar zonder stemverheffing of retorisch effect.’
‘Geen droge materie, het boek geeft een inkijk in de levens van de verschillende beschreven personages en hiermee komt de geschiedenis tot leven.’
Slavernij vervangt een fysiek museumbezoek op weldadige wijze door haar aansprekende vormgeving en mooie illustraties.’

bestel

geschiedenis vervolg

Het koloniale verleden van Rotterdam

Het koloniale verleden van Rotterdam

Gert Oostindie
€ 36,90
Slavernij

Slavernij

Dirk J. Tang
€ 29,99
Van Elmina naar Paramaribo

Van Elmina naar Paramaribo

Frank Dragtenstein
€ 23,99
De tot koelie gemaakten

De tot koelie gemaakten

R. Bhagwanbali
€ 17,50
Bloed in de rivier

Bloed in de rivier

Marjoleine Kars
€ 26,99
Rotterdam in slavernij

Rotterdam in slavernij

Alex van Stipriaan
€ 34,90

Eén op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders in de familie. Hoe de Atlantische slavernij aanwezig was in Rotterdam en hoe Rotterdam aanwezig was in het Atlantisch gebied, met name in Suriname en op Curaçao, wordt duidelijk in dit boek. Rotterdam in slavernij vertelt het verhaal van tot slaaf gemaakte Afrikanen die de gedwongen oversteek naar de Amerika's maakten, en laat zien wie in Rotterdam betrokken waren bij de slavernij. Dat blijken veel meer mensen geweest te zijn dan alleen de rijke kooplieden en regenten. En ook toen al was slavernij niet voor alle Rotterdammers iets vanzelfsprekends. Kritische stemmen hebben altijd geklonken, uit Rotterdam en uiteraard uit de kolonies, van bijna onzichtbaar (cultureel) verzet tot grootschalige vormen van opstand. Dit boek onthult een onbekend stuk Rotterdamse geschiedenis. Het lokale perspectief laat zien hoe wijdvertakt de slavernijrelaties waren. Tegelijk toont het in detail hoeveel Nederland daarbij betrokken was en stelt het de vraag wat dat anno nu betekent.

 

bestel

geschiedenis vervolg

Met Hollandse bedaardheid

Met Hollandse bedaardheid

Dirk J. Tang
€ 14,99
Johan Maurits’ Brazilië

Johan Maurits’ Brazilië

Ernst van den Boogaart
€ 24,95
Nederlands slavernijverleden

Nederlands slavernijverleden

Henk den Heijer
€ 29,99
Wij slaven van Suriname

Wij slaven van Suriname

Anton de Kom
€ 20,00
De geschiedenis van de slavernij

De geschiedenis van de slavernij

Dick Harrison
€ 39,99

kinderboeken

Made by Indira

Made by Indira

Caja Cazemier
€ 15,99
De hut van oom Tom

De hut van oom Tom

Harriet Elizabeth Stowe
€ 21,99
Slavenhaler

Slavenhaler

Rob Ruggenberg
€ 12,99
De reis van Syntax Bosselman

De reis van Syntax Bosselman

Arend van Dam
€ 18,99

KETI KOTI ROTTERDAM

 

is een initiatief van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst in samenwerking met Keti Koti Connect en Kabraneti. Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op rotterdamfestivals.nl.