0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

De wereld van Gothic horror

De wereld van Gothic horror
do 4 augustus 2022

door Eren Can Korkmaz | Marketing & Contentbeheer

Het begrip gotisch is afgeleid van het Italiaanse ‘gotico’, een verwijzing naar de Gotische stammen die het Romeinse Rijk versloegen. In de renaissance heerste er belangstelling voor de klassieke oudheid en stond het begrip ‘gotico’ synoniem aan “barbaars”. Maar afkeer naar de middeleeuwen verdween aan het einde van de 19e eeuw, een nieuwe liefde kwam daarvoor in de plaats.

Kasteelruïnes waren één van de weinige overblijfselen van de middeleeuwen. Men ervoer een atmosfeer van verlatenheid en het bovennatuurlijke bij deze antieke bouwvallen. Kunstenaars brachten dit naar voren in hun schilderijen, met onheilspellende kastelen die mysterieus overkwamen. Gotische literatuur haalt inspiratie uit deze sentimenten en verbindt het met de Romantiek. Spookverhalen in verlaten bouwwerken zijn daarom ook een cliché binnen gotische literatuur.

A Ruined Castle Gate - Jacob van Ruisdael

In 1764 schreef Horace Walpole de eerste gothische roman; The Castle of Otranto. Op mysterieuze wijze sterft een jonge man op zijn trouwdag, waardoor zijn erfenis verloren dreigt te gaan. Om zijn dynastie te beschermen trouwt de vader van de slachtoffer met de weduwe, maar een bovennatuurlijke kracht probeert hier een einde aan te maken. Kastelen, spoken en het bovennatuurlijke dat de protagonist in de weg staat vormen de belangstrijke elementen in gothic romans. 

Frankenstein - Mary Shelley 

"Life, although it may only be an accumulation of anguish, is dear to me, and I will defend it"

Het verhaal van Frankenstein gaat over een ambitieuze student die een obsessie ontwikkelt voor het tot leven brengen van het levenloze. Victor Frankenstein plundert begraafplaatsen voor lichaamsdelen en voegt ze samen toe om een monster te maken. Met afschuw kijkt iedereen naar zijn creatie, en het monster van Frankenstein raakt geïsoleerd van de mensheid. Vanuit zijn eenzame staat begint het monster zijn schepper te haten en vol rancune neemt hij wraak op Victor.

Mary Shelley begon met het schrijven van dit boek op haar 18e om de mensheid te hoeden voor de potentiële gevaren van de wetenschappen. Dit maakt Frankenstein, naast een briljante horrorverhaal, het allereerste sciencefiction boek. Onze boekhandel biedt het boek in het Engels en Nederlands

The Picture of Dorian Gray - Oscar Wilde

"Some things are more precious because they don't last long"

Een kunstenaar schildert het portret van Dorian Gray, waarna hij verliefd wordt op zijn beeltenis. Dorian droomt ervan om zijn schoonheid nooit te verliezen. In ruil voor zijn ziel behoudt Dorian zijn uiterlijk, dat tot in de eeuwigheid onveranderd blijft. Al snel neemt Dorian een verdorven leven aan waarbij zijn uiterlijk niet verslechtert, maar waarvan de sporen terug te zien zijn op het portret. Om zijn geheim te waarborgen, verschuilt Dorian het schilderij van de wereld en zet zijn zondige leefwijze voort.

Een spannende titel en het meesterwerk van Oscar Wilde. The Picture of Dorian Gray is tevens verkrijgbaar in het Nederlands.  

Dracula - Bram Stoker

"Once again... welcome to my house. Come freely. Go safely; and leave something of the happiness you bring."

Vampierverhalen bestonden al voordat Bram Stoker zijn klassieker uitbracht, maar dit angstaanjagende verhaal over een aristocratisch monster zette de standaard voor het genre. Graaf Orlok uit de bekende Duitse film Nosferatu zou zo veel gelijkenissen vertonen met Dracula, dat een rechtbank het bevel gaf alle kopieën van de film te vernietigen. Gelukkig bleven genoeg exemplaren over om vooralsnog van deze film te genieten.

Dracula van Bram Stoker gaat over een edelman uit Transsylvanië, die met behulp van de Engelse Jonathan Harker naar London verhuist. Voornoemde Engelsman ontdekt in het kasteel van Dracula dat de eigenaar van het bouwwerk sinistere geheimen verbergt. Eenmaal in London gearriveerd vinden merkwaardige gebeurtenissen plaats. Een groep tegenstanders proberen de stad te redden, maar Dracula’s grootste kracht blijkt zijn onoverwonnen intelligentie te zijn.

Northanger Abbey - Jane Austen

“If adventures will not befall a young lady in her own village, she must seek them abroad.”

Tot slot Jane Austens geweldige parodie van gotische romans. Catherine Morland vertrekt naar Bath met kennissen, waar ze constant gothic romans leest. In Bath ontmoet ze de charmante Henry Tilney, die haar uitnodigt naar zijn huis; Northanger Abbey. Vanwege haar liefde voor griezelromans heeft Catherine moeite met het onderscheiden van feiten en fictie. Want is ze nou naïef, of is er daadwerkelijk iets mis in Northanger Abbey?

Tot zo ver klassiekers in het gothic genre, voor wie meer boekentips wil over soortgelijke titels raden we onze blog over de gezusters Brontë aan. Bekijk onze Chiltern Classics pagina voor meer klassieke titels. Voor Nederlandstalige boeken die direct vanuit onze leverancier worden verstuurd geldt: Op werkdagen voor 23:00 besteld, dezelfde dag verzonden. Voor boeken en cadeau-artikelen die vanuit onze winkel worden verstuurd geldt: Op werkdagen voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden. Voor meer informatie over onze levervoorwaarden kunt u onze FAQ pagina bekijken. Of bezoek onze boekhandel aan de Coolsingel. De openingstijden die wij hanteren kunt u hier bekijken. 

Eren Can Korkmaz
Eren Can Korkmaz Marketing & Contentbeheer

Over Eren Can Korkmaz

Can houdt zich voornamelijk bezig met het schrijven van blogs en database-beheer.