0
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Donner wint Rotterdam Promotieprijs 2019

Vanwege corona uitgesteld, kreeg boekhandel Donner op 4 juli jl. uit handen van burgemeester Aboutaleb de Rotterdam Promotieprijs 2019. Lees hier het juryrapport, de laudatio van Marcel Möring en bekijk de digitale bijdrage van stadsdichter Anne Vegter.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb overhandigt de Rotterdam Promotieprijs aan directieleden Suzanne Hammecher, Jan Lutjeboer en Leo van de Wetering. Marjan Schoonderwoerd en Eelco Zuidervaart konden helaas niet aanwezig zijn.

Juryrapport

Boekhandel Donner aan de Coolsingel staat voor ondernemerschap met lef, bevlogenheid, initiatief, vakkennis en creativiteit. Donner is voor Rotterdam een vorm van stadspromotie met een nationale uitstraling. Donner versterkt het publieke karakter van de Coolsingel en maakt een gesloten bankgebouw grotendeels weer open. Het vernieuwde Donner is een sterke bijdrage aan het literaire leven van Rotterdam en van Nederland.

Creatieve ondernemerszin
De ‘Doeners van Donner’ hebben, op een moment dat objectief gezien tegen hen pleitte, het initiatief genomen een boekhandel over te nemen. Algemeen is sprake van ontlezing. Mensen kijken op beeldschermen, ook om boeken te lezen. Het papieren boek sterft uit. En als mensen nog boeken kopen, dan doen ze dat bij een ‘webwinkel’. De detailhandel heeft het door deze ontwikkelingen moeilijk. Althans, dat is het dominante discours en de ‘Doeners van Donner’ besloten om zich daar niets van aan te trekken en te proberen Donner over te nemen. Dat is gelukt, met steun van vele particulieren en financiers in Rotterdam. De geslaagde crowdfunding toont dat veel Rotterdammers hebben meegeleefd met het initiatief om Donner te behouden voor de stad. De ‘Doeners van Donner’ staan model voor de ondernemer die zich niet neerlegt bij de nukkigheden van de markt en die geloof hecht aan de toekomst van het papieren boek. 
 
Centraal aan de Coolsingel
Donner heeft zich definitief gevestigd aan de Coolsingel. Donner koos daarmee voor de belangrijkste straat in Rotterdam, die ruim honderd jaar geleden werd aangewezen als de stadsboulevard bij uitstek. Hoewel ook deze boulevard zijn ups en downs heeft gekend, zal deze straat binnenkort, mede door de investeringen van de gemeente, een nieuw, sprankelend leven beginnen. Donner versterkt het karakter van deze straat; deze singel die al lang geen water meer bevat, maar wel een centrale verbinding vormt voor de grote hoeveelheid mensen die dagelijks door het centrum stroomt. Donner vormt een helder baken aan deze boulevard; een prachtig voorbeeld van Rotterdamse ondernemersveerkracht.
 
Publieke dwarsligger
Donner vestigde zich in een rijksmonument aan de Coolsingel; een voormalig bankgebouw dat door zijn wat scheve ligging ten opzichte van de as van de Coolsingel getuigt van een belangrijk moment in de geschiedenis van de stad, het moment waarop het wederopbouwplan van Witteveen nog van kracht was. Door de komst van Donner naar dit monument wordt het altijd wat gesloten bankgebouw opengebroken, en krijgt het een publieke functie. Dat is winst voor het gebouw, en versterkt ook het publieke karakter van de Coolsingel.

Literair centrum
Donner is niet zomaar een winkel, maar een boekhandel. Daarmee is het ook onderdeel van de wereld van de cultuur. Als commerciële cultuurinstelling voegt zij kwaliteit toe aan de literaire en culturele wereld van Rotterdam. Zij doet dat niet alleen door boeken in te kopen en te verkopen, maar ook door een programma van activiteiten en evenementen aan te bieden. Het theater van Donner is een belangrijke locatie in het literaire leven van Rotterdam. En een plek waar aandacht is voor Nederlandse en Rotterdamse auteurs en boekpublicaties. Waar Rotterdamse organisaties en groepen terechtkunnen om hun kennis over de cultuur van de stad over te dragen aan een breed publiek. 

Marcel Möring sprak de laudatio uit. Klik hier