Aangrijpend en ontroerend
Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.
Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.
Griet op de Beeck is de bejubelde auteur van de romans Vele hemels boven de zevende (2013), Kom hier dat ik u kus (2014), Gij nu (2016), Het beste wat we hebben (2017) en Let op mijn woorden (2019), waarvan meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht. In 2018 schreef zij het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten.
Log in op uw account of maak een eigen account aan.
InloggenAangrijpend en ontroerend
Zoals alle boeken van Griet op de Beeck , die ik ook allemaal heb gelezen is het laatste boek "Jij mag alles zijn" zo mogelijk een nog blinkender pareltje op en in haar oeuvre. Het heeft me andermaal diep aangegrepen. In het boek beschrijft ze zeer treffend de gevoels- en vooral ook de chaotische gedachtewereld van een kind dat geconfronteerd wordt met een immens verdriet in het gezin waar ze nu als 9 jarige opgroeit. Zij voelt zich schuldig aan het verdriet van haar moeder en eigenlijk aan alles wat er mis gaat in haar wereldje, waardoor ze geen kind meer is , maar een belast, te vroeg wijs kind, dat vind dat ze lief moet zijn en alles op moet lossen, beter moet maken. Dat gevoel wat ook in andere boeken van haar aangestipt wordt. is het onuitgesproken schuldgevoel en de diepe onmacht van het kind om de volwassen situatie, die ver over haar kunnen heengaat, te veranderen en zich uiteindelijk daarin kwijtraakt of in elk geval dreigt kwijt te raken. Haar leven is gericht op het oplossen van problemen van volwassenen terwijl juist ouders voor hun kind behoren te zorgen. Gaande weg legt ze steeds diepere lagen open van dit kinderdilemma en beschrijft fantastisch het proces waar het kind doorgaat. Uiteindelijk breekt de gezinscommunicatie echt open. Weer een boek waarin de eigen ervaringen van Griet en haar scherpe observatievermogen samen met haar erkende schrijverstalent heeft geleid tot een zeer bijzonder diepgaand boek met prachtige illustraties van Linde Faas. Een absolute aanrader voor jong en oud Willem Mesman