0

Leon Tipt: Thames - From its Source to the Sea and Back

Leon Tipt: Thames - From its Source to the Sea and Back
vr 3 mei 2019

door Leon van Vliet | Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

De grootste rivier in Engeland is de Theems. Nou en? Lekker belangrijk! Wij hebben de Rijn,de Lek en de Maas. We hebben trouwens ook de Afsluitdijk, de Zaanse Schans en de Keukenhof maar dit terzijde. Waar hebben we het dan nog over met je Theems?

Ik ben er in januari nog vlakbij geweest toen ik een bezoek had gebracht aan het Tate Modern Museum, en over de ultrastrakke Millenium Bridge overstak naar St.Paul’s Cathedral. Het water van de Theems klotste enthousiast onder de brug door maar het water was viezig bruin en zag er niet erg uitnodigend uit. Sterker nog: daar wil je een dood varken nog niet in verdrinken. Maar daar denkt ene Stephan Kaluza, maker van dit prachtige boek, heel anders over.

Hij zag wel brood in dit interessante stroompje van 346 kilometer lang. Ze ontspringt ergens in de heuvels van de Cotswolds ( klinkt ook al niet zo lekker), doorkruist Oxford en Reading en kronkelt zich daarna via Londen naar de Noordzee. Alleen al in Londen meandert de Theems zich vrolijk langs allerlei beroemde bouwwerken. De Theems scheert o,a langs de Tower Bridge, Big Ben, London Eye, Royal National Theatre, Tate Britain en Tate Modern, Palace of Westminster,Thames Embankment en nog veel meer grappige bouwsels variërend van musea tot voetbalstadions. De Theems kruipt waar het niet kan gaan en de maker van dit boek heeft dat ook gedaan.

Je moet wel krankzinnig briljant zijn of achterlijk gestoord om dit soort waanzinnige foto’s te maken. Het boek (28,7 bij 46,7 cm) past op geen enkel nachtkastje, want het zijn allemaal panoramafoto’s van de Theems op allerlei verschillende locaties. En de uitgever (niet toevallig Thames & Hudson) heeft deze panoramafoto’s kamerbreed afgedrukt op luxe papier en er een stevig gebonden knettergaaf boek van gemaakt. Alle bezienswaardigheden waar de Theems langs raast komen nu op superieure wijze tot zijn recht. Het is helemaal geen boek voor op een nachtkastje. Daarmee doe je dit boek ernstig tekort. De kans is groot dat het boek niet eens in uw boekenkast past maar dat moet je ook niet willen. Met dit boek dien je te pronken. Hiermee steek je een ieder naar de kroon en maak je hem of haar bruin van jaloezie. Net zo bruin als het water van de Theems...

Bekijk meer tips van Leon

Leon van Vliet
Leon van Vliet Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Over Leon van Vliet

Als er ergens een voordeeltje te behalen valt is Leon er als de kippen bij. Hij koopt in binnen- en buitenland de mooiste boeken in voor weinig geld. Daar wordt u als klant dan uiteindelijk weer blij van.