• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Nederlandstalige hedendaagse fantasy

Nederlandstalige urban fantasy is een subgenre van de Nederlandse literatuur dat zich richt op volwassenen en zich kenmerkt door een combinatie van fantasy-elementen en de moderne, stedelijke omgeving. In deze verhalen komen vaak bovennatuurlijke wezens zoals vampiers, weerwolven en heksen voor en wordt er gebruik gemaakt van magie en andere bovennatuurlijke krachten. Deze elementen worden vervolgens in een moderne, stedelijke setting geplaatst.

Verfijn Sluit

141 resultaten gevonden voor Nederlandstalige hedendaagse fantasy

Veelvoorkomende thema's en elementen

Binnen Nederlandstalige urban fantasy zijn er enkele thema's en elementen die veel voorkomen. Zo zijn er vaak geheime gemeenschappen van bovennatuurlijke wezens die in de moderne stad leven en verborgen moeten blijven voor de menselijke wereld. Ook komen er vaak gevechten voor tussen verschillende soorten bovennatuurlijke wezens en moeten de hoofdpersonen vaak hun weg vinden in de complexe politieke en sociale structuren van de bovennatuurlijke gemeenschap. Daarnaast speelt magie vaak een belangrijke rol in Nederlandstalige urban fantasy. De personages hebben vaak speciale krachten en moeten deze gebruiken om te overleven in de wereld van bovennatuurlijke wezens.

Realisme en authenticiteit

Een belangrijk aspect van Nederlandstalige urban fantasy is de mate van realisme en authenticiteit. Omdat het verhaal zich afspeelt in een moderne stedelijke omgeving, is het van belang dat deze omgeving op een realistische manier wordt beschreven. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van hedendaagse locaties en stadsdelen. Daarnaast moet ook de bovennatuurlijke wereld die wordt beschreven authentiek aanvoelen en aansluiten bij de regels en kenmerken van de fantasywereld waarin het verhaal zich afspeelt.

Stijl en sfeer

De stijl en sfeer van Nederlandstalige urban fantasy is vaak spannend en meeslepend, waarbij de spanning wordt opgebouwd door de confrontatie tussen de bovennatuurlijke wereld en de menselijke wereld. Ook de sfeer van de stad speelt vaak een belangrijke rol. Zo kan een donkere en sombere stad een dreigende en gevaarlijke sfeer oproepen. Enkele bekende auteurs van Nederlandstalige urban fantasy zijn onder andere Jasper Polane, Sophia Drenth en Martijn Adelmund. Jasper Polane is bekend vanwege zijn serie "De Onzichtbare Maalstroom", waarin een geheime gemeenschap van bovennatuurlijke wezens in Amsterdam leeft. Sophia Drenth heeft onder andere "Bloedwetten"-serie op haar naam staan, waarin een wereld van vampiers wordt beschreven.