0

Nieuwe kaarten van de wereld

Nieuwe kaarten van de wereld
do 31 oktober 2019

door Leon van Vliet | Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Mijn dochter moest voor school de landen leren van Oost-Europa. En ze vond het nogal moeilijk. Vooral de Balkan. Ik kon me daar eerst niks bij voorstellen. Hoe moeilijk kan de Balkan nou zijn? Mijn goede oude Bosatlas bewees mijn gelijk. De Balkan was niet veel meer dan Joegoslavië en de hoofdstad was Belgrado. Lekker overzichtelijk. En achterhaald. Dat ook.

Na een vervelende en uit de hand gelopen burenruzie in de jaren negentig   (waar is de Rijdende Rechter als je hem nodig hebt?) was er van het voormalig Joegoslavië niet veel meer over. Nadat de meeste conflicten grotendeels waren opgelost kwamen er ineens een heleboel Balkanlanden bij. Met hoofdsteden die je nauwelijks kunt uitspreken. Wat moet je er mee als scholiertje van net twaalf? Ljubljana of Podgorica. Boeien!

Uiteindelijk was het allemaal wel nuttig. Mijn dochter haalde een 10 voor haar toets en ik kon op zoek naar een nieuwe Bosatlas. Had je in de jaren 80 een grote en een kleine Bosatlas. Nu zie je door de bomen de Bosatlassen niet meer. Naast de grote, de kleine en de Junior Bosatlas is er nu ook bijvoorbeeld de Bosatlas van de duurzaamheid, de Bosatlas van het Nederlandse Voetbal, de Bosatlas van het Cultureel Erfgoed, de Bosatlas van de Wadden, de Bosatlas van de Geschiedenis van Nederland, de Bosatlas Nederland van boven, de Bosatlas van het voedsel, de Bosatlas van Amsterdam ( 020 zo wilt ), de Bosatlas van het klimaat, de Bosatlas van de veiligheid. Ik werd depressief van al die Bosatlassen. Wat een overdreven gedoe. Je kan verdorie alles wel in kaart brengen. En inderdaad. Niet veel later werd ik zomaar geconfronteerd met het boek “Nieuwe kaarten van de Wereld”. Dat leek me helemaal niks maar juist daarom wilde ik dat maar eens van dichterbij bekijken.

In de inleiding beweert de maker dat het in kaart brengen van de wereld nog nooit zo fascinerend en zo urgent was als nu maar dat maak ik zelf wel uit. Het mooi gebonden boek biedt de keuze uit 50 verschillende onderwerpen die in kaart zijn gebracht, maar aangezien ik niet gehinderd wordt door enige voorkennis of vooroordelen trap ik het gaspedaal vol in. Vrolijk klap ik het boek open op bladzijde 100 en 101. Daar worden 12.500 soorten mieren in kaart gebracht over de hele wereld. Erg interessant. En door. Boek dicht en weer open. Nu op pagina 78 en 79. Ik zie een prachtige paarse Aarde die de bliksemflitsen per km2 per jaar weergeeft. Het schijnt dat het op Groenland haast nooit bliksemt maar dat je in Kifuka in Congo wel je lol op kan. Er worden daar 531 flitsen per km2 gemeten. Fijn! Boek dicht en toch maar weer open. Ik wil nou wel eens iets spannends in plaats van mieren of bliksem maar misschien is het wel tegen beter weten in. Op bladzijde 190 en 191 kijk ik naar een kleurige kaart wat de volledige wereldhandel in noten weergeeft. Het betreft een overzicht van de handel in Amandelen, Paranoten, Cashewnoten in de dop, Cashewnoten gedopt, Hazelnoten, Macadamianoten, Pecannoten, Pijnboompitten, Pistaches in de dop en Walnoten. Wat heb je aan die wetenschap? Vrijwel niks.

Maar toch is het leuk om deze verzameling trivia voorbij te zien komen. De onderwerpen schieten alle kanten op onderverdeeld in de categorieën Land, lucht en Zee waaronder kaarten met info over luchtvervuiling, veranderingen in neerslag, plasticsoep etc. De categorie mens en dier met behalve dat overzicht met die mieren bijvoorbeeld ook een kaart van amfibieën, vogels en landen met het hoogste aantal giftige dieren. En om de chaos compleet te maken de categorie globalisering met curieuze onderwerpen als Amerikaanse fastfoodketens, ernstig bedreigde talen, vuurwapens, suikerconsumptie en nog veel meer gekkigheid. Dit is een verzameling malle info waar je mijns inziens plat gezegd helemaal geen reet aan hebt. Nou en. Dat maakt het nog wel een heel grappig boek.

De combinatie van al die kaarten (sommige zien er echt supermooi uit) en de nutteloze maar lollige aanvullende informatie maakt het een boek wat je eigenlijk niet wilt hebben maar wel cadeau wil doen. Bijvoorbeeld aan die vervelende droeftoeter uit de familie die nooit wat weet voor zijn verjaardag. En anders wel met Sinterklaas of Kerst. Het is een koopje hoor, voor € 7,90 ben je uit en thuis. De 55e editie van de grote Bosatlas kost bijna 9 keer zo veel. Ka Ching!

Bekijk meer tips van Leon

Leon van Vliet
Leon van Vliet Afdeling Aanbiedingen & Ramsj

Over Leon van Vliet

Als er ergens een voordeeltje te behalen valt is Leon er als de kippen bij. Hij koopt in binnen- en buitenland de mooiste boeken in voor weinig geld. Daar wordt u als klant dan uiteindelijk weer blij van.