0

Pandemocratie

Willem Schinkel

Paperback / Ingenaaid | Nederlands
 • Op werkdagen voor 23 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.
 • Op voorraad in onze winkel. Afhalen tijdens openingsuren.
€ 24,95
Omschrijving

p. 272

inhoudsopgave:

Pandemie en (com)plot

Virus – kapitaal – staat

Kennis en macht

Overleven en oversterfte

Ecosocialisme of barbarij

We worden ziek van kapitalisme. Agribusiness en bio-industrie leiden tot ontbossing en de verzwakking van immunologische barrières in dieren en ecologieën, waardoor vaker levensbedreigende virussen vrijkomen. De Covid-19 pandemie maakt duidelijk dat staat en kapitaal terug willen naar dit ‘normaal’ van planetaire plundering. En dat ze daarvoor over lijken gaan.

Tegenover de necropolitiek van het ‘sturen op ziekenhuiscapaciteit’ plaatst dit boek de pandemocratie: de democratisering van de Aarde als geheel (pan). Pandemocratie betekent een politieke én een economische democratisering, waarin bovendien de dieren, de bossen, en de oceaan vertegenwoordigd zijn.

Pandemocratie is een oproep voor linkse politiek om zich niet te verliezen in een forensische fetisj met de verspreiding van dít virus en de voors en tegens van de ‘maatregelen’ ertegen. Zonder pandemocratisering zijn die maatregelen een autoritair bestuur dat de uitzondering tot het nieuwe normaal maakt. De schijnkeuze die de neoliberale orde ons geeft is: overleven of oversterfte. De werkelijke keuze is: pandemocratisch ecosocialisme of necropolitiek.

Willem Schinkel is socioloog en filosoof, en hoogleraar sociale theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef recent o.a. Politieke stenogrammen en De hamsteraar. En, met Rogier van Reekum, Theorie van de kraal.

Er komt een nieuw boek aan van zijn hand: Pandemocratie. In dit boek analyseert hij het systeem van de huidige politiek aan de hand van het coronabeleid. Alles in dienst van het kapitalisme. Dat wil zeggen de vrije accumulatie van kapitaal door een handjevol witte mannen aan de top van de piramide. Het geld wordt onttrokken aan de samenleving, in plaats van geïnvesteerd. Zelfs bij een pandemie. Sterker, we zijn bereid om voor deze extractie van kapitaal duizenden mensen te laten sterven. Hij spreekt dus van necropolitiek, een politiek van de dood. Dat, zeg ik, is een term die mij schokt.

Kapitalisme veroorzaakt pandemieën. Grootschalige ontbossing en intensieve landbouw scheppen de ideale voorwaarden voor een razendsnelle verspreiding van virussen. Toch is er vrijwel niemand die hier fundamentele vragen over stelt. Socioloog Willem Schinkel doet dat wel.

‘Een misdaad’, noemt socioloog en filosoof Willem Schinkel (1976) de manier waarop politici het afge lopen jaar hebben bestuurd. Hij neemt de Nederlandse aanpak van de pandemie onder de loep, maar ziet hetzelfde in andere westerse landen zoals België: een schrijnend gebrek aan testcapaciteit, medicijnen, bedden en beschermend materiaal. ‘Dat noem ik necro politiek, georganiseerd geweld.’ Dat de dood bij het leven hoort, vindt hij in deze context een ongepaste platitude.

Willem Schinkel is socioloog en filosoof, en hoogleraar sociale theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Specificaties
 • Uitgever
  Leesmagazijn
 • Druk
  1
 • Verschenen
  apr. 2021
 • Genre
  Sociale filosofie
 • Afmetingen
  180 x 113 x 24 mm
 • Gewicht
  229 gram
 • EAN
  9789083121468
 • Bindwijze
  Paperback / Ingenaaid
 • Taal
  Nederlands

Reviews van klanten

Ook een review schrijven?

Log in op uw account of maak een eigen account aan.

Inloggen

Gerelateerde producten

Opinitis

Opinitis

Anja Machielse
€ 32,90
Wil tot waarheid

Wil tot waarheid

Jasper Mekkes
€ 34,95
12 regels voor het leven

12 regels voor het leven

Jordan Peterson
€ 19,99
De tirannie van verdienste

De tirannie van verdienste

Michael J. Sandel
€ 24,99
Spinozaland

Spinozaland

Maxime Rovere
€ 34,99